EXCLUSIV  Regula de aur care face diferența între viață și moarte. Prof. dr. Dafin Mureșanu, lecţie despre intervenţiile de urgenţă într-un infarct cardiac sau cerebral

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Inima merge mână-n mână cu creierul. Este şi motivul pentru care medicii cardiologi ar trebui să aibă o strânsă şi permanentă colaborare cu specialiştii în neurologie pentru ca pacientul să poată fi salvat şi tratat corect în cazul unui infarct sau AVC.

Alegeri prezidentiale 2024

Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare urmează să fie gata către finalul acestui an şi se va concentra pe cinci teme principale - prevenţie, tratament, recuperare, resurse umane, date epidemiologice, a declarat, vineri, medicul cardiolog Dragoş Vinereanu, la prima ediţie a Forumului Naţional de Neurologie.

O situaţie des întâlnită în cazul intervenţiilor de urgenţă este următoarea: ce se întâmplă când cineva cheamă ambulanţa dar cei de pe ambulanţă nu-şi dau seama că ar fi vorba de un AVC şi-l duc la un spital unde nu poate fi tratat pentru AVC şi astfel moare pacientul?

Prof. Dr. Dafin Mureșanu a explicat cât de importantă este colaborarea între cardiologi, neurologi şi radiologi pentru reuşita unei intervenţii medicale, inclusiv în scenariul de mai sus:

"Nu putem face o schimbare altfel decât urmând principiul unei colaborări foarte stricte între cardiologie şi neurologie. Scenariul de mai sus ţine istoriceşte de ceea ce un sistem de sănătate poate să facă la acest moment. Este vorba de puterea, amplitudinea şi contextul contractului social care există. Noi de-asta suntem aici, tocmai pentru a pune capăt unor lucruri care nu sunt exact după dorinţa pacienţilor şi a societăţii. Strategia pe care noi o dezvoltăm va avea un impact profund asupra acestui lucru. Nu este o colecţie de elemente ştiinţifice fără un caracter practic cu posibilitate de implementare imediată, ci este un plan concret care deja dă rezultate.

Am reuşit să ajungem la un punct în care ştim că nu putem unii fără alţii. Neurologii au nevoie de cardiologi, de neurochirurgi, radiologi, psihologi, de fizio-balneo-kinetoterapeuți. Cardiologia a fost întotdeauna cu câţiva paşi înainte la nivel global. Avem deja un produs finit care este disponibil astăzi - acest atestat de competenţă pentru domeniul neurointervenţional în care colegii noştri radiologi au un loc important. Sigur că fiecare domeniu îşi păstrează teritorialitatea, noi nu vrem să intrăm, de exemplu, în domeniul neurochirurgiei. Acesta este mesajul nostru important. Faptul că am reuşit să creăm un acces mai bun, o comunitate solidară care va putea micşora numărul spitalelor în care pacienţii, odată ajunşi, să nu poată să beneficieze de ceea ce știința modernă poate să le ofere. Succesul depinde, deci, de lucrul în echipe multidisciplinare."

Ce prevede Strategia naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare

În cadrul discuţiilor au mai fost aduse teme de actualitate din domeniul medical dar şi probleme şi propuneri de soluţii pentru eficientizarea sistemului medical din România, mai cu seamă în zona bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare.

"Factorii de risc ai bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare sunt aceiaşi iar mortalitatea la nivel european şi la nivelul României este pentru ambele entităţi. De aceea e bine să lucrăm în echipă şi e bine ca această strategie, aşa cum am planificat-o, să fie pe boli cardio si cerebrovasculare. Din punct de vedere al aspectelor principale ale strategiei, ea se va concentra pe cinci teme:

Prevenţia

Cel mai important, în orice boală, este să previi. Glicemia medie la populaţia aşa-zis sănătoasă, în România, este peste 110. "Colesterolul rău" este în jur de 140-150. Deci vorbim de factori de risc care nu sunt controlaţi. Unul din doi oameni pe stradă are hipertensiune care nu e controlată sau de care nu ştie. Aşa că prevenţia este foarte importantă.

Tratamentul

Avem acţiuni prioritare ale Ministerului Sănătăţii, programe ale CNAS... dar finanţarea lor trebuie să crească. Şi ne trebuie şi programe noi fiindcă medicina evoluează în aceste domenii.

Recuperarea

Degeaba tratăm pacientul dacă nu-l recuperăm pentru a-l reinsera în mediul social, în mediul familial şi cel profesional. importante sunt şi resursele umane. Pentru că dacă nu avem specialişti care să facă aceste proceduri în cadrul programelor de tratament intervenţional al infarctului şi accidentului vascular cerebral programele n-au cum să se desfăşoare.

Datele epidemiologice

A avea nişte date de baze epidemiologice solide, ceea ce numim registre pentru bolile principale, a le monitoriza corect şi a vedea ce se întâmplă cu principalii parametri de mortalitate şi morbiditate este extrem de important pentru planificarea acestei strategii" a subliniat medicul cardiolog Dragoş Vinereanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel