Utilizatorii internetului au obligaţia de a cere permisiunea prealabilă a autorului înainte de a posta o fotografie, chiar dacă aceasta este accesibilă gratuit pe un alt site, a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
'Postarea pe un website a unei fotografii care a putut fi accesată gratuit pe un alt site cu consimţământul autorului necesită o nouă autorizare din partea acestuia', a comunicat marţi CJUE. Instanţa europeană a fost sesizată de Curtea federală de justiţie din Germania în litigiul dintre un fotograf, Dirk Renckhoff, şi statul Renania de Nord - Westfalia.
Decizia, generată de un caz izolat
Litigiul a fost provocat de o elevă care a descărcat de pe internet, pentru un proiect şcolar, o fotografie a lui Renckhoff, postată cu acces liber pe un site de călătorii. Imaginea a fost postată ulterior şi pe site-ul şcolii. Renckhoff a sesizat justiţia pentru a cere interzicerea reproducerii fotografiei, motivând că postarea acesteia pe site-ul şcolii îi încalcă drepturile de autor. El a cerut despăgubiri de 400 de euro. Curtea a decis în favoarea fotografului, apreciind că, în virtutea directivei europene privind drepturile de autor, şcoala ar fi trebuit să obţină acordul său înainte de a publica fotografia. CJUE aminteşte că o fotografie este susceptibilă să fie protejată de drepturi de autor 'cu condiţia de a fi o creaţie intelectuală a autorului, reflectând personalitatea acestuia şi manifestându-se prin alegerile libere şi creative ale acestuia la realizarea fotografiei'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu