Regulamentul european privind Inteligența Artificială: Angajatorii riscă amenzi uriașe

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Companiile care achiziționează și utilizează sisteme de Inteligență Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor trebui să respecte cerințe stricte impuse de Regulamentul 2024/1689 al Parlamentului European și al Consiliului.

Citește și: Elena Lasconi, primele declarații după votul decisiv din primul tur

Potrivit unei analize publicate de EY, încălcarea acestor obligații poate atrage amenzi de până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri mondială anuală, aplicându-se cea mai mare valoare.

Conform Regulamentului privind IA, sistemele de Inteligență Artificială sunt clasificate în patru categorii de risc: inacceptabil, ridicat, limitat și minim. Regulamentul introduce măsuri pentru a preveni utilizarea abuzivă a IA, protejând drepturile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene.

„Utilizarea IA pentru a deduce emoțiile unei persoane fizice în sfera locului de muncă prezintă un grad de risc inacceptabil și este interzisă, reprezentând o ingerință la adresa valorilor UE și a drepturilor fundamentale. De asemenea, având în vedere impactul semnificativ pe care îl pot avea asupra carierei, mijloacelor de subzistență și drepturilor lucrătorilor, următoarele sisteme de IA din domeniul ocupării forței de muncă și gestionării lucrătorilor sunt considerate ca prezentând un grad ridicat de risc: cele destinate recrutării sau selectării persoanelor fizice, în special pentru a plasa anunțuri de angajare direcționate în mod specific, pentru a analiza și a filtra candidaturile pentru locuri de muncă și pentru a evalua candidații; cele destinate luării deciziilor care afectează termenii derulării relațiilor de muncă, promovarea și încetarea relațiilor contractuale legate de muncă, pentru a aloca sarcini pe baza comportamentului individual sau a trăsăturilor ori caracteristicilor personale sau pentru a monitoriza și evalua performanța și comportamentul persoanelor aflate în astfel de relații”, se precizează în analiza EY.

În cazuri limitate, sistemele de IA nu sunt considerate cu grad ridicat de risc dacă nu afectează semnificativ rezultatul procesului decizional sau dacă nu pun în pericol sănătatea, siguranța ori drepturile fundamentale ale persoanelor. Cu toate acestea, există o excepție clară: „Chiar și în situațiile exceptate, aceste sisteme vor fi considerate întotdeauna ca prezentând un grad ridicat de risc, dacă creează profiluri ale persoanelor fizice”, menționează analiza.

Companiile care utilizează astfel de sisteme trebuie să respecte o serie de obligații stricte:

  • Instrucțiuni și măsuri organizatorice - angajatorii sunt obligați să adopte măsuri tehnice și organizatorice în conformitate cu instrucțiunile furnizorilor de sisteme IA.
  • Supravegherea sistemelor - supravegherea trebuie realizată de personal calificat, cu autoritate și competențe adecvate. „Acestor persoane trebuie să li se permită, printre altele, să interpreteze corect rezultatele sistemului de IA cu grad ridicat de risc, ținând seama de instrumentele și metodele de interpretare disponibile, precum și să decidă să nu utilizeze sistemul de IA cu grad ridicat de risc sau să ignore, să anuleze sau să inverseze rezultatele acestuia”, explică analiza.
  • Instruirea personalului - personalul propriu, precum și cel care operează astfel de sisteme în numele companiei, trebuie să fie instruit corespunzător pentru a asigura utilizarea responsabilă a sistemelor de IA.
  • Informarea lucrătorilor- „Înainte de a pune în funcțiune sau de a utiliza un sistem de IA cu grad ridicat de risc la locul de muncă, angajatorii trebuie să informeze reprezentanții lucrătorilor și lucrătorii afectați că vor fi implicați în utilizarea sistemului de IA cu grad ridicat de risc”, se arată în analiza EY. De asemenea, companiile trebuie să ofere explicații clare privind rolul IA în procesul decizional atunci când acesta influențează în mod semnificativ sănătatea, siguranța sau drepturile fundamentale ale angajaților.

Regulamentul european introduce sancțiuni semnificative pentru încălcarea obligațiilor. În cazul utilizării sistemelor de IA cu grad de risc inacceptabil, amenzile pot ajunge până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri mondială anuală. Pentru sistemele cu grad ridicat de risc, amenzile sunt mai reduse, dar pot atinge 15 milioane de euro sau 3% din cifra de afaceri mondială anuală.

În plus, companiile care nu respectă reglementările privind protecția datelor personale pot fi sancționate cu amenzi de până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri mondială anuală, în funcție de gravitatea încălcării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel