EXCLUSIV  Reguli de circulaţie în România ca în Grecia? Cms. Christian Ciocan: Nu putem face disciplină cu parul, numai un om care nu este inteligent face asta

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Cms. Christian Ciocan a analizat regulile de circulaţie din Grecia şi a explicat, pentru DC NEWS, că introducerea unor astfel de măsuri în România ar duce la apariţia unor "portiţe" de scăpare pe lângă lege. 

Regulile de circulaţie sunt mai dure în Grecia decât în România, iar abateri considerate minore la noi te pot lăsa nu doar fără permis, ci şi fără plăcuţele de înmatriculare odată ajuns în statul elen. 

Astfel, polițiștii eleni pot reține permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuțele de înmatriculare pentru folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului, circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, depăşirea şi încălcarea liniei continue, neoprirea la semnalele agentului de circulaţie, nerespectarea semnalelor semaforului, oprirea pe autostradă în locuri neamenajate, condusul pe contrasens.

Sistemele antiradar, ilegale 

Un alt lucru mai puțin știut este că folosirea detectoarelor de radar sau a sistemelor antiradar este interzisă și se pedepsește extrem de dur. Mai exact, vorbim de o amendă de 2.000 de euro, reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile, confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

În caz de accident, chiar și unul minor, constatarea se poate face exclusiv de către un polițist, nu este valabilă constatarea amiabilă, ca la noi. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate, scrie promotor.ro.

Greşeli banale, amenzi usturătoare 

Neutilizarea centurii de siguranță se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile. Acesta este numai un exemplu de diferență de abordare între legislația rutieră din Grecia și cea din România.

Un alt exemplu este aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările. Aceste fapte se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

VEZI Reguli de circulaţie pe care trebuie să le ştii în Grecia. Poţi rămâne fără permis, dar şi fără numere

"Nu mai există discernământ, nu mai există gradualitate"

"De la disciplină pleacă totul. Ca să avem o Poliţie performantă, avem nevoie de oameni disciplinaţi. Să luăm exemplul Jandarmeriei. Este o structură militară, de aceea oamenii sunt disciplinaţi şi se vede performanţa. Dar generalul Benone Matei, şeful IGPR, a spus la întâlnirea cu sindicaliştii că nu putem face disciplină cu parul, numai un om care nu este inteligent face asta. Ei bine, ca ofiţer de Poliţie Rutieră, vă spun că abia am scăpat de comunism şi rămăşiţele acestuia încă se mai văd. Dacă ne apucăm să ridicăm plăcuţe de înmatriculare, să băgăm oameni la puşcărie pentru simple contravenţii, nu mai există discernământ, nu mai există gradualitate. 

Grecia poate să îşi pună maşinile invers şi să meargă pe plafoane, dar trebuie să existe justificare. Idei are oricine. Poate sunt motivaţi, poate au ca target reducerea numărului de accidente rutiere, dar dacă ne apucăm de măsuri extreme, constrângem cetăţeanul. Şi unde facem asta, apar supape. Poliţia nu poate controla pe toată lumea simultan, aşa că unii vor găsi soluţii pe lângă lege. Ar apărea afaceri cu permise false, numere de înmatriculare false, etc.", a declarat cms. Christian Ciocan pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel