Elevii din România vor avea parte de schimbări majore începând cu 14 septembrie 2020, când va începe noul an şcolar.
Ministerul Educaţiei a lansat un set de reguli şi recomandări pentru şcoli, printre care reducerea numărului de elevi într-o clasă, interzicerea experimentelor practice, dar şi reducerea orarului. Noul set de reguli ridică, însă, probleme vechi, printre care lipsa personalului didactic care să lucreze în ture, dar şi lipsa spaţiului în care să se desfăşoare orele aşa cum vrea Ministerul Educaţiei.
"Orele de curs vor fi de maximum 30 de minute, iar pauzele de maximum 20 de minute, pentru a avea toți elevii timp să se spele câte 20 de secunde pe mâini, la ieșirea și la intrarea din pauze, se mai arată în documentul citat. Copiii nu vor sta mai mult de 4 ore la școală.", se arată în document, conform edupedu.
O altă recomandare este ca una din cele 4 ore să se deruleze în fiecare zi în spații deschise (cum ar fi curtea școlii).
Institutul Național de Sănătate Publică susține că “experimentele la orele de chimie/fizică/biologie care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate”. Pe lângă asta, “elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare“, mai arată recomandările care au statut de obligație, după cum reiese din modul în care sunt formulate și din faptul că toate măsurile date de Ministerul Sănătății prin INSP au avut statut de recomandare, dar au fost de fapt obligații, mai transmite sursa citată.
Din toamnă, conform noilor reguli, o clasă de 30 de elevi va trebui împărţită în două, pentru că maxim 15 elevi vor avea voie să intre în clasă, pentru a putea fi respectate măsurile de distanţare socială. Numărul redus al cadrelor didactice ar putea fi o problemă, astfel, pentru că ceilalţi 15 vor trebui să participe la şcoala online.
Numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv, iar ceilalți elevi din clasă vor face activități online, se mai arată în noul regulament. Concret, specialiștii INSP recomandă “participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu