Marți, 25 iunie, va începe Evaluarea Națională cu proba scrisă la Limba română, conform calendarului oficial.
Elevii vor avea un timp efectiv de lucru de 120 de minute. Proba va începe după completarea căsuței de identificare a elevului, conform procedurii nr. 29294/19/06/2024. Aceștia au la dispoziție 15 minute pentru completarea datelor personale.
Una dintre regulile importante pe care elevii trebuie să le urmeze este aceea de a folosi doar cerneală sau pastă de culoare albastră. În cazul în care vor trebui să execute scheme sau desene, aceștia pot folosi creionul clasic.
Se va folosi doar hârtia pe care asistenții o distribuie. Subiectele rezolvate pe ciorne nu vor fi, sub nicio formă, luate în considerare. În cazul în care candidaților nu le este suficient spațiul de redactare, aceștia pot solicita pagini suplimentare unde pot continua să scrie răspunsurile.
Greșelile la proba de limba și literatura română și/sau maternă pot fi corectate prin tăierea simplă, cu o singură linie orizontală, a cuvântului sau a textului. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat.
La proba de matematică, un răspuns de la primul subiect sau al II-lea poate fi corectat prin simpla tăiere cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. În cazul în care revine asupra răspunsului încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în celula dedicată punctajului atribuit item-ului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.
Tot la matematică este permisă, pe figurile de probă, marcarea și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. Este permisă, de asemenea, realizarea figurilor geometrice în spațiul dedicat redactării răspunsului la problemă.
La expirarea celor două ore alocate pentru redactarea lucrării scrise, elevii trebuie să predea lucrările în stadiul în care se află, fiind strict interzisă depășirea timpului stabilit. După finalizarea probei, trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări, pentru a asigura corectitudinea procesului. Colțul lucrării care conține datele personale ale elevului nu va fi închis și nici lipit. Secretizarea se va realiza în platforma destinată evaluării digitalizate, după încărcarea acesteia.
Candidaților le este interzis:
Calendarul Evaluării Naționale de la finalul clasei a VIII-a 2024
Aceste reguli stricte și calendarul detaliat au scopul de a asigura desfășurarea corectă și organizată a Evaluării Naționale 2024, oferind transparență și echitate pentru toți candidații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci