Relația dintre Soare, comportament, sănătate mintală și durata de viață

Soarele este cea mai apropiată stea de planeta noastră și ar fi logic să presupunem că toate ființele vii de pe Pământ sunt puternic afectate de activitatea sa.

Se pare că, împreună cu stabilirea ciclurilor climatice și biologice ale Pământului, această stea, afectează într-o foarte mare măsură comportamentul uman, sănătatea mintală și chiar durata de viață.

Relația dintre Soare și comportamentul uman

În urmă cu ceva timp, în secolul al XIX-lea, omul de știință rus A. L. Chizhevsky a efectuat un studiu cu scopul de a descoperi legătura dintre ciclurile solare de 11 ani și tendințele comportamentului uman în societate. Având în comparație diferite stadii de cicluri solare și diferite mecanisme umane în masă, cum ar fi războaie, revoluții, migrații, etc., acesta a alcătuit un indice demografic, care a acoperit istoria omenirii înca din anul 500 î.Hr., până în anul 1922 d.Hr.

Omul de știință de origine rusă a descoperit că aproximativ 80% din cele mai importante evenimente ale istoriei au avut loc în timpul perioadelor de activitate solară maximă. Chizhevsky a presupus că acest fenomen se datorează faptlui că activitatea crescută a soarelui a contribuit la modificarea caracterului nervos și psihic al omenirii, stimulând cantitatea de energie vitală și împingând-o să facă schimbări radicale la nivelul societății.

Un studiu de origine australiană, realizat în perioada anului 2006, a constatat o legătură între numărul de suicid și activitatea geomagnetică a Pământului, care este afectată de exploziile solare. Un alt studiu, care a avut ca scop analizarea unui număr foarte mare de sinucideri din Africa de Sud și a furtunilor geomagnetice, pe parcursul unei perioade de 13 ani, a ajuns la aceeași concluzie.

Un alt studiu de origine britanică, realizat în anul 1994, a constatat o creștere impresionantă de 36.2% a numărului de pacienți care suferă de depresie în a doua săptămână după o furtună geomagnetică.

Care este motivul pentru care furtunile geomagnetice cauzează probleme de sănătate mintala? Potrivit doctorului Kelly Posner, de la Universitatea Columbia, “cea mai plauzibilă explicație pentru această asociere dintre activitatea geomagnetică, depresie și suicid este reprezentată de efectul pe care aceste furturni îl pot avea asupra ritmului cicardian și asupra producției de melatonină.”

Citește și: Experiment FABULOS. Cercetătorii au scăzut viteza luminii 

Acești doi factori, ritmul cicardian și producția de melatonină, sunt reglementați de glanda pineală, cea care sincronizează ceasurile noastre interne cu ziua solară, aceasta fiind foarte sensibilă la câmpurile magnetice. Furtunile geomagnetice, acestea fiind cauzate de erupțiile solare, pot perturba ceasurile noastre interne, ceea ce poate duce la creșterea numărului de tulburări psihice, printre care episoadele de depresie și cresterea riscului de suicid.

În ceea ce privește această relație, oamenii de știință norvegieni au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Din câte se pare, activitatea solară la naștere poate afecta durata de viață a persoanei respective. Potrivit studiului lor, publicat în P.R.S.B., persoanele născute în perioadele de activitate solară redusă au tendința de a trăi mult mai mult decât cele născute în timpul perioadelor de activitate solară ridicată.

Echipa de cercetare a Universitatii de Știință și Tehnologie din Norvegia a studiat datele demografice obținute din înregistrările bisericii din perioada 1676 și 1878. Înregistrarile au implicat un număr de 8600 de persoane, acestea provenind din două straturi sociale – unul sărac și unul bogat. Apoi, datele au fost comparate cu hărțile cercurilor solare de 11 ani.

Rezultatul a fost destul de evident. Indiferent de condiția lor socială, s-a constatat faptul că cei născuți în perioadele de activitate solară redusă au trăit în medie cu 5.2 ani mai mult în comparație cu cei născuți în perioadele de activitate solara intensă, această tendință fiind mult mai evidentă în cazul femeilor, decât în cazul bărbaților.

Desigur, cercetătorii nu poti fi siguri ca aceleași tendințe se pot aplica și în cazul persoanelor născute în era noastră, precum și dacă rezultatele ar fi valabile și in cazul persoanelor de alte naționalități.

Există o posibilă explicație pentru efectele pe care le are activitatea solară asupra duratei de viață? Potrivit autorilor studiului, acest fenomen ar putea avea de-a face cu nivelul ridicat de radiații ultraviolete existent în perioadele de activitate solară intensă. Acestea ar putea fi responsabile pentru deteriorarea ADN-ului și, astfel, poate crește riscul apariției afecțiunilor, disfuncțiilor reproductive și a morții.

“Acest studiu este primul care subliniează importanța UV (radiațiilor ultraviolete) în primii ani de viață. Aceste radiații sunt un factor de stres la nivel mondial cu efecte ecologice potențiale și se așteaptă ca pe viitor nivelurile de UV să crească din cauza schimbărilor climatice și variațiilor existente la nivelul ozonului atmosferic”, a precizat unul dintre membrii echipei de cercetare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel