Camera de Comerț a României a fost gazda unui seminar de afaceri la care au participat oficiali chinezi și oameni de afaceri români.
Seminarul a fost organizat în parteneriat cu SCOFCOM (entitatea responsabilă cu implementarea legilor, politicilor, reglementărilor şi măsurilor privind comerţul intern şi internaţional în Shanghai, China).
Înainte de startul întâlnirii, reprezentanțiii CCIR și SCOFCOM au semnat un memorandum de intensificare a relațiilor economice dintre România și Shanghai.
Oficialii chinezi au prezentat climatul economic din Shanghai, precum și oportunitățile de investiții pe care oamenii de afaceri români le-ar putea face în orașul chinez.
”Shanghai este orașul care mă găzduiește de șase ani. A câștigat primul loc în materie de transport de containere, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 17.000 de de dolari. Este cel mai mare motor al economiei chineze”, a declarat Radu Pădureanu, consilier economic la ambasada României la Shanghai.
Aurelian Gogulescu, vicepreşedintele CCIR pe linie de reprezentare şi preşedinte al CCI Prahova, a subliniat în mod special necesitatea înfiinţării unei curse aeriene directe Shanghai – Bucureşti, „o situaţie mai veche, dar extrem de importantă pentru mediul de afaceri".
”Prin semnarea acestui Memorandum ne propunem creşterea schimburilor comerciale, dar şi promovarea relaţiilor economice între Shanghai şi România. Desigur, realizarea acestui deziderat depinde foarte mult de dumneavoastră, oamenii de afaceri. În acelaşi timp, ne propunem să atragem cât mai multe investiţii chineze in România. Sunt multe domenii în care putem colabora", a explicat Aurelian Gogulescu.
Shanghai, atras de agricultura din România
La rândul său, Shang Yuying, șefa delegației chineze, a spus că firmele chineze sunt de acord să colaboreze cu oamenii de afaceri români.
„În China sunt cetăţeni care consideră România o ţară prietenă, misterioasă şi frumoasă, deci putem discuta de colaborare şi în turism. În 2015, în Shanghai au ajuns 34 milioane de turişti şi este un oraş care dispune de toate instituţiile pentru a asigura un parteneriat în turism", a punctat aceasta.
„În foarte multe domenii, România şi Shanghai prezintă avantaje, astfel încât colaborarea poate fi profitabilă pentru ambele părţi. Un argument privind dorinţa noastră de colaborare îl reprezintă şi oamenii de afaceri cu mare potenţial economic care fac parte din delegaţia prezentă astăzi la acest seminar. Există posibilităţi de cooperare, mai ales în domeniul agricol, având în vedere faptul că piaţa din Shanghai este atrasă de produsele agro-alimentare din România. Vom vedea dacă prin semnarea documentului de azi-dimineaţă vom reuşi să creştem de 10 ori şi colaborarea din domeniul investiţiilor", a spus preşedintele Comisiei Municipale de Comerţ din Shanghai, Shang Yuyinh.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci