Liderii discută pentru prima dată după săptămâni întregi, în timp ce administrația americană încearcă să cântărească planurile Israelului.
Joe Biden și Benjamin Netanyahu au vorbit miercuri pentru prima dată după câteva săptămâni, în contextul așteptărilor legate de un atac iminent al Israelului asupra Iranului, pe care Yoav Gallant l-a avertizat că va fi „letal, precis și surprinzător”.
Ministrul apărării al lui Netanyahu a lansat acest avertisment într-un mesaj video transmis miercuri seara în media israeliană, după ce și-a amânat o vizită planificată la Washington.
Gallant a declarat că atacul cu rachete iraniene asupra Israelului din 1 octombrie a fost un eșec, dar va fi răzbunat.
„Cine ne atacă va suferi și va plăti un preț. Atacul nostru va fi letal, precis și, mai presus de toate, surprinzător; nu vor înțelege ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat, vor vedea doar rezultatele,” a spus ministrul apărării israelian.
Mesajul video al lui Gallant a fost difuzat la câteva ore după discuția dintre Netanyahu și Biden, prima lor conversație din ultimele șapte săptămâni, la care a participat și vicepreședintele Kamala Harris. Campania prezidențială a acesteia ar putea fi afectată de escaladarea ostilităților în Orientul Mijlociu și de o posibilă creștere a prețurilor la petrol. De asemenea, s-a aflat miercuri că Netanyahu a vorbit săptămâna trecută și cu oponentul lui Harris, Donald Trump.
Un rezumat al convorbirii oferit de Casa Albă nu a menționat direct o posibilă ripostă la atacul cu rachete iraniene, dar a precizat că Biden a condamnat atacul Teheranului „fără echivoc” și a promis un sprijin „de neclintit” pentru Israel.
Biden și Netanyahu „au fost de acord să rămână în contact strâns în zilele următoare, atât direct, cât și prin echipele lor de securitate națională”, se arată în comunicat.
Momentul și amploarea ripostei Israelului sunt încă neclare, iar o greșeală de calcul ar putea împinge Iranul și Israelul într-un război de proporții, pe care niciuna dintre părți nu și-l dorește. SUA, aliatul ferm al Israelului, sunt reticente în a se implica în conflict și îngrijorate de eventualele șocuri pe piața petrolului.
Administrația Biden este dornică să intervină în planurile Israelului și să evite surprize, cum ar fi asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, deși, potrivit Wall Street Journal, Israelul a refuzat până acum să împărtășească detalii. Săptămâna trecută, Biden a declarat că nu va susține atacuri asupra siturilor petroliere sau nucleare ale Iranului.
Relația lui Netanyahu cu Biden s-a deteriorat semnificativ încă din primăvară, din cauza războiului din Gaza. Potrivit unei noi cărți scrise de jurnalistul Bob Woodward, Biden ar fi țipat la Netanyahu în iulie, fiind nemulțumit că Israelul nu a informat Washingtonul în prealabil despre un alt atac asupra unui lider de rang înalt din Hezbollah.
În cartea War, care va fi lansată săptămâna viitoare, Woodward relatează că Biden l-a acuzat în mod regulat pe Netanyahu că nu are o strategie și i-a strigat: „Bibi, ce naiba?” în iulie, după atacurile Israelului lângă Beirut și în Iran.
Biroul lui Netanyahu a confirmat, de asemenea, că prim-ministrul a discutat recent cu fostul președinte Trump. Republicanul, aflat într-o cursă strânsă pentru Casa Albă împotriva lui Harris, l-a sunat pe Netanyahu săptămâna trecută și „l-a felicitat pentru operațiunile intense și hotărâte pe care Israelul le-a desfășurat împotriva Hezbollah”, potrivit biroului lui Netanyahu.
„Liderii mondiali doresc să vorbească și să se întâlnească cu președintele Trump, deoarece știu că în curând se va întoarce la Casa Albă și va restabili pacea în întreaga lume,” a declarat un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump, referindu-se la acel apel, la care a participat și un aliat al lui Trump, senatorul Lindsey Graham.
Încă par să existe neînțelegeri în cadrul cabinetului de securitate al Israelului cu privire la o reacție adecvată la lansarea celor 180 de rachete balistice de către Iran, un atac interceptat în mare parte de sistemele de apărare aeriană, dar care a ucis o persoană în Cisiordania ocupată și a lovit câteva locații militare israeliene.
Netanyahu a promis că Iranul va plăti pentru acest atac, în timp ce Teheranul a avertizat în mod repetat că orice atac israelian pe teritoriul său va duce la o escaladare suplimentară.
Israelul se teme de un război de uzură costisitor cu Iranul, în timp ce deja luptă în Gaza și Liban. După ce Teheranul a lansat în aprilie primul său atac direct asupra Israelului, ca represalii pentru uciderea unui comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluționare Iraniene în Siria, Israelul a ascultat apelurile occidentale la reținere și a lovit doar o baterie de apărare aeriană la o bază iraniană.
De această dată, răspunsul Israelului este de așteptat să fie mai dur, dar momentul acestuia rămâne incert. Axios a raportat că ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, și-a amânat vizita planificată la Washington miercuri, la insistențele lui Netanyahu. Premierul a dorit ca membri cabinetului să voteze mai întâi planurile de atac și să discute personal cu Biden înainte ca Gallant să poarte discuții cu oficialii Pentagonului, potrivit raportului.
În Liban, miercuri, la opt zile de la invazia terestră a Israelului, confruntările dintre Hezbollah și forțele israeliene păreau să se extindă în zona de frontieră muntoasă.
Gruparea militantă a declarat că a respins trupele israeliene lângă Labbouneh, aproape de coasta Mediteranei, și a atacat unități cu tiruri de rachete în satele Maroun el-Ras, Mays al-Jabal și Mouhaybib.
Patru persoane au fost ucise și 10 rănite în urma unui atac aerian israelian în Wardanieh, lângă orașul de coastă Sidon.
Un foc intens din Liban a declanșat miercuri sirenele de rachetă și interceptările de apărare aeriană în nordul Israelului, ucigând două persoane în orașul de frontieră Kiryat Shmona și rănind șase în orașul Haifa.
Un sfert din Liban se află acum sub ordine de evacuare israeliene, forțând 1,2 milioane de oameni să-și părăsească locuințele. Cel puțin 1.400 de persoane au fost ucise în ultimele trei săptămâni.
În timpul apelului lor, Biden i-a subliniat lui Netanyahu „necesitatea de a reduce la minim pagubele civile, în special în zonele dens populate din Beirut”.
Mulți libanezi se tem că bombardamentele intense ale Israelului și utilizarea pe scară largă a ordinelor de evacuare înseamnă că țara ar putea avea o soartă similară cu Gaza, unde 42.000 de oameni au fost uciși într-un an de lupte. Războiul a fost declanșat de atacul din 7 octombrie al Hamas în sudul Israelului, în urma căruia 1.200 de persoane au fost ucise și 250 luate ostatice, conform The Guaardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News