Psihoterapeuții Daniel Muranyi și Alina Morar-Zamoșteanu au vorbit despre relația de cuplu în care sunt implicate mamele partenerilor. Cum putem să gestionăm acest tip de relații.
Dacă în mod normal cuplu înseamnă doar cei doi parteneri, există o multitudine de situații în care cuplul înseamnă și părinții acestora, astfel că relația este una nu doar ciudată, dar și complicată, căci de multe ori mamele sunt cele care se implică mai mult decât trebuie în deciziile cuplului, indiferent de ce natură sunt acestea.
Invitat în emisiunea Ultrapsihologie, lect. univ. dr. Daniel Muranyi, psihoterapeut, a făcut câteva precizări importante pentru acele cupluri care trec printr-o astfel de situație, care deși nu este plăcută, cu uneltele pe care le au nu reușesc să se separe de mamele lor.
Într-un ”joc de roluri”, psihologul Radu Leca a expus o astfel de relație, în care mama lui, deși nu stă împreună cu cuplul, vine în mod frecvent în casa acestora, are cheia de la locuința acestora, ia decizii în numele partenerilor, asta în ciuda reproșurilor făcute de parteneră. În acest caz, partenera este cea care nemulțumită de situație este cea care vrea să se ajungă la terapia de cuplu.
”Ar fi să înțeleg ce se întâmplă între mamă (n.r. soacră) și fiu (soțul partenerei) și de ce anume mama încă are nevoie de el și ce se întâmplă cu el, de răspunde la această chemare a mamei, un fel de nu mă părăsi, eu sunt singură. Poate să fie un fel de manipulare, poate să fie o situație din care nu poate ieși.
Cert este că soțul se află într-o relație extraconjugală, asta este versiunea scurtă. Relația extraconjugală este neclară, pentru că nu știm exact dacă este cu Ramona (n.r. nume dat aleatoriu pentru a înțelege jocul de roluri) sau cu propria lui mamă. Pe asta ne axăm, să încercăm să înțelegem de ce are nevoie de încă o relație, ca poate să stabilizeze relația de cuplu? Nu știm, dar sunt lucruri pe care trebuie să le aflăm la terapie”, a spus psihoterapeutul Daniel Muranyi.
Întrebați dacă în terapie trebuie chemate toate persoanele implicate în relația de cuplu, adică partenerii, dar și părinții acestora, conf. univ. dr. Alina Morar-Zamoșteanu, psihoterapeut, susține că depinde de situație.
”În cazul prezentat, nu. Dar există situații când se pot chema și anumiți membrii ai familiei. Întotdeauna această evaluare se face pentru fiecare caz în parte, deci nu putem să răspundem în general, dar în particular, legat de acest caz putem spune că nu”, a spus Alina Morar-Zamoșteanu.
Aceasta a fost completată de psihoterapeutul Daniel Muranyi, care a spus că ”ar fi foarte interesant să chemăm cuplul alcătuit din soțul Ramonei și mama lui, pentru a vedea care este dinamica lor, pentru că într-un mod aparte, ei sunt un fel de cuplu. Undeva există o legătură mentală, emoțională, afectivă, care nu îl lasă pe acest bărbat să meargă mai departe în viață.
Poate că mama este prea speriată, poate că el este prea speriat pentru că mama este speriată, nu știm. Și abia când înțelegem lucrurile acestea, atunci putem să îi ajutăm pe cei doi, poate chiar să îi însoțim să se maturizeze din această perspectivă”, a concluzionat Daniel Muranyi.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News