Mâine vor avea loc alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, există numeroase întrebări privitoare la relația ulterioară dintre Statele Unite ale Americii și China.
O abordare dură a problemei Chinei este esențială pentru victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Acesta și-a asumat, de-a lungul campaniei, o luptă împotriva hegemoniei economice a Republicii Populare Chineze și a acuzat, în numeroase rânduri, Partidul Comunist Chinez de răspândirea coronavirusului la nivel mondial.
Rivalitatea în creștere dintre cele două mari puteri s-a simțit în regiunea Pacificului, mai exact în sudul și sud-estul continentului asiatic, unde aliații tradiționali ai SUA, precum și puterile mai mici care au încercat ani de zile să echilibreze sprijinul superputerii americane, se simt în pericol din cauza conflictului economic din Statele Unite ale Americii și Republica Populară Chineză.
„Nu mai este o competiție”, a declarat Thomas Daniel, analist la Institutul de Studii Strategice și Internaționale din Malaezia, referindu-se la dinamica SUA-China. „Se transformă din ce în ce mai mult în confruntare. Este o situație complicată pentru noi, în Asia de Sud-Est, în special pentru acele state care doresc ca SUA să fie prezentă, în mod constructiv, în regiune ".
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a făcut remarcat prin absența și neatenția sa față de multilateralismul pe care liderii din capitalele asiatice îl consideră vital pentru pacea și stabilitatea pe termen lung a regiunii. După ce a participat la summitul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) în 2017, acesta nu a mai participat la eveniment. Mai multe state din Pacific îl acuză că a cochetat cu lideri autoritari precum Kim Jong Un, din Coreea de Nord, în timp ce, promovând „America First”, joacă dur cu aliați precum Coreea de Sud, cerându-le să „plătească” pentru costul staționării a mii de soldați americani în țară.
Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la China, care a încercat să-și extindă influența prin inițiative precum Centura și Inițiativa Rutieră, activități de escaladare în zone disputate cum ar fi Marea Chinei de Sud, pe care susține că îi aparține în totalitate. Marina SUA a efectuat 24 de expediții prin Marea Chinei de Sud între mai 2017 și iulie 2020. În aceeași lună, secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat că dorințele Chinei în Marea Chinei de Sud sunt „ilegale”, îngreunând abordarea regiunii de către SUA.
Administrația Trump a răspuns, de asemenea, foarte îndrăzneț la evoluțiile din Xinjiang, unde ONU estimează că aproximativ un milion de uiguri sunt deținuți în tabere pe care China le descrie drept centre de formare profesională necesare pentru combaterea „extremismului” -și în Hong Kong, unde Beijingul a impus Legea securității naționale în iunie, după aproape un an de proteste anti-guvernamentale. Taiwanul, revendicat de China ca teritoriu propriu, a fost ținta unui comportament din ce în ce mai asertiv al Beijingului de când Tsai Ing-wen a fost ales pentru prima dată președinte în 2016. Trump a fost, de asemenea, primul președinte american care a acceptat un apel de felicitare din partea unui lider taiwanez.
Astfel, conform acestor date, se pare că, în cazul în care Donald Trump va câștiga un nou mandat de președinte, abordarea problemei chinezești va fi din ce în ce mai dură din partea viitoare administrații.
Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Obama, care l-a întâlnit pe Xi Jinping de mai multe ori când era în guvern, a spus că sub administrația sa, SUA ar conduce mai degrabă „puterea exemplului său” decât „exemplul puterii sale”. Dar, deși a recrutat mulți foști oficiali din sfera lui Barack Obama în echipa sa, el a promis o abordare mai solidă față de China. Acesta s-a referit chiar la liderul chinez, Xi Jinping, drept un „tâlhar”. Se așteaptă ca o administrație Biden să întoarcă Statele Unite ale Americii la organizațiile internaționale abandonate de Trump și să se alăture acordului de la Paris privind schimbările climatice.
Analiștii se așteaptă ca SUA, sub conducerea lui Joe Biden, să investească mai mult în relațiile sale cu țările relativ similare, inclusiv Australia, Japonia și Coreea de Sud. În ceea ce privește Coreea de Sud, campania lui Biden l-a acuzat pe Trump că tratează alianțele ca „rachete de protecție”, în încercarea sa de a scoate mai mulți bani din Seul, informează AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News