Într-o perioadă în care interacțiunea dintre activitățile umane și mediul înconjurător este tot mai frecventă, impactul asupra biodiversității devine din ce în ce mai evident. Un exemplu dramatic îl reprezintă declinul rapid al populației de vulturi din India, un fenomen care a avut consecințe grave atât asupra ecosistemului, cât și asupra sănătății umane.
Dintr-o poveste a abundenței și omniprezenței, vulturii Indiei au ajuns aproape la dispariție în doar câteva decenii, ca urmare a utilizării unui medicament veterinar. Efectele acestui declin sunt profunde, ilustrând legătura crucială dintre protecția speciilor și bunăstarea umană.
Odată, vulturii erau păsări omniprezente în India. Aceste păsări zburau deasupra gropilor de gunoi uriașe, căutând carcasele vitelor. Din păcate, uneori deveneau o problemă pentru piloți, fiind aspirați în motoarele avioanelor la decolările de pe aeroporturi, relatează BBC.
În urmă cu peste două decenii, vulturii din India au început să moară din cauza unui medicament folosit pentru tratarea vacilor bolnave. Până la mijlocul anilor '90, populația de vulturi, care număra 50 de milioane, a scăzut aproape de zero din cauza diclofenacului, un analgezic ieftin, fatal pentru vulturi. Păsările care se hrăneau cu cadavrele animalelor tratate cu acest medicament (în special vitele) sufereau insuficiență renală și mureau.
Începând cu anul 2006, când a fost interzisă utilizarea veterinară a diclofenacului, declinul speciei a încetinit în unele zone, dar cel puțin trei specii au suferit pierderi pe termen lung de 91-98%, conform ultimului raport "State of India's Birds".
Conform unui nou studiu, decimarea involuntară a acestor păsări a permis proliferarea bacteriilor și infecțiilor mortale, ducând la moartea a aproximativ o jumătate de milion de oameni în cinci ani. Studiul, publicat în analele Asociației Economice Americane, subliniază rolul crucial al vulturilor în eliminarea animalelor moarte care conțin bacterii și agenți patogeni din mediu. Fără vulturi, bolile se pot răspândi mult mai ușor.
Eyal Frank, profesor asistent la Harris School of Public Policy a Universității din Chicago, precum și coautorul său, Anant Sudarshan, au comparat ratele de mortalitate umană în districtele indiene care aveau populații mari de vulturi cu cele care aveau populații reduse de vulturi, înainte și după colapsul acestora. De asemenea, au analizat vânzările de vaccinuri antirabice, numărul câinilor sălbatici și nivelurile de patogeni din apă.
Aceștia au constatat că, după creșterea vânzărilor de antiinflamatoare și colapsul populațiilor de vulturi, ratele de mortalitate umană a crescut cu peste 4% în districtele unde păsările prosperau cândva. Efectul a fost cel mai mare în zonele urbane cu populații mari de animale domestice, unde gropile de gunoi erau comune. Între 2000 și 2005, pierderea vulturilor a cauzat aproximativ 100.000 de decese umane suplimentare anual, rezultând în costuri economice de peste 69 miliarde de dolari pe an, asociate cu decesele premature.
Fără vulturi, populația de câini vagabonzi a crescut, aducând rabia la oameni. Vânzările de vaccinuri antirabice au crescut în acea perioadă, dar au fost insuficiente. Spre deosebire de vulturi, câinii erau ineficienți în curățarea resturilor putrezite, permițând bacteriilor și patogenilor să se răspândească în apa potabilă prin scurgeri și metode de eliminare improprii. Bacteriile fecale din apă s-au dublat.
„Colapsul vulturilor din India oferă un exemplu deosebit de dur al costurilor greu de inversat și imprevizibile pentru oameni. Aceste consecințe pot apărea din pierderea unei specii”, spune Anant Sudarshan, profesor asociat la Universitatea din Warwick și coautor al studiului. „În acest caz, chimicalele noi au fost de vină, dar alte activități umane, precum pierderea habitatului, comerțul cu animale sălbatice și acum schimbările climatice, au un impact asupra animalelor și, la rândul lor, asupra noastră”.
Dintre speciile de vulturi din India, vulturul cu spatele alb, vulturul indian și vulturul cu cap roșu au suferit cele mai semnificative scăderi pe termen lung de la începutul anilor 2000, populațiile scăzând cu 98%, 95% și, respectiv, 91%. Vulturul egiptean și vulturul migrator au înregistrat, de asemenea, scăderi semnificative, dar mai puțin catastrofale.
Recensământul animalelor din India din 2019 a înregistrat peste 500 de milioane de animale, cel mai mare număr din lume. Vulturii erau folosiți de fermieri pentru a îndepărta rapid corpurile animalelor decedate. Scăderea populației de vulturi în India este cea mai rapidă înregistrată vreodată pentru o specie de păsări și cea mai mare de la dispariția porumbelului călător în SUA, conform cercetătorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News