Relaţiile bilaterale dintre Germania şi Rusia, "ruptură epocală" din cauza războiului din Ucraina

Fotografie de Ingo Joseph, Pexels
Fotografie de Ingo Joseph, Pexels

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunţat că războiul din Ucraina a dus la o "ruptură epocală" a relaţiilor dintre Germania şi Rusia. 

Invazia rusă în Ucraina a provocat o "ruptură epocală" în relaţiile Germaniei cu Moscova şi războiul a spulberat visul fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov privind construirea unei "case comune europene", a declarat vineri preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters.

Potrivit extraselor din discursul său privind starea naţiunii, Steinmeier, care provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat (SPD) care a susţinut mult timp legături economice mai strânse cu Moscova, a afirmat că invazia rusă în Ucraina a condus la o schimbare de epocă.

"Când ne uităm la Rusia în prezent, nu mai este loc pentru vise vechi", a spus Steinmeier. "Ţările noastre stau acum una împotriva celeilalte", a afirmat preşedintele german.

"Şi pe noi în Germania ne-a cufundat în alte vremuri, într-o nesiguranţă pe care credeam că am depăşit-o: o perioadă marcată de război, violenţă şi fugă, prin îngrijorările privind extinderea războiului într-un foc mistuitor în Europa", a mai spus el.

Steinmeier a sosit marţi într-o vizită surpriză la Kiev şi a promis autorităţilor ucrainene sprijin suplimentar, în special în ceea ce priveşte apărarea aeriană.

Preşedintele Steinmeier, al cărui rol este în mare parte unul ceremonial, a afirmat în discursul său că preşedintele rus Vladimir Putin este personal responsabil pentru tulburările din Europa şi a condamnat "obsesia sa imperială".

"Urmează ani mai grei, ani dificili", a mai spus şeful statului german, conform Agerpres.

Președintele Germaniei, forțat să fugă la adăposturile antiaeriene în timpul călătoriei la Kiev

În timpul opririi sale din Chernihiv, s-a declanșat o alertă de raid aerian, ceea ce l-a forțat pe oficial să se alăture jurnaliștilor și altor demnitari într-un adăpost.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a promis un sprijin suplimentar Ucrainei, în special în domeniul apărării aeriene, în timpul vizitei surpriză la Kiev, marți, prima de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie.

Steinmeier plănuise inițial să viziteze Ucraina în aprilie, dar Kievul a refuzat să-l întâmpine pe atunci, pe fondul neliniștii față de sprijinul său din trecut pentru o apropiere occidentală de Rusia. Kievul și Berlinul și-au remediat ulterior dezacordul.

„Mesajul meu către ucraineni este: „Nu doar că suntem alături de voi, dar vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere economic, politic și militar”, a declarat Steinmeier reporterilor la sosirea sa cu trenul la Kiev.

„Ceea ce contează acum este că ajutăm la protejarea ucrainenilor de atacurile aeriene cât mai mult posibil”, a adăugat el, menționând că Germania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina, în ultimele luni.

Pe lângă sprijinul militar, a spus Steinmeier, călătoria sa se va concentra pe a ajuta la repararea infrastructurii distruse, cum ar fi rețelele electrice, conductele de apă și sistemele de încălzire, cât mai repede posibil înainte de sosirea iernii.

Steinmeier, un social-democrat și fost ministru de Externe, și-a exprimat regretul pentru sprijinul său din trecut pentru conducta Nord Stream 2, un proiect menit să dubleze fluxul de gaz rusesc către Germania, dar care a fost anulat după invazia rusă.

El provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat care a susținut de mult timp strângerea legăturilor economice cu Rusia, ca o modalitate de a o ancora într-un sistem global orientat spre Occident. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel