Relațiile mafioților din Italia cu cei din Statele Unite sunt încă strânse, se arată după o nouă serie de anchete a criminalității din New York.
Deși numele lor par desprinse dintr-un scenariu de film hollywoodian despre mafia, care a dominat odată cinematografia americană, Joseph “Joe Brooklyn” Lanni, Angelo “Fifi” Gradilone și Francesco “Uncle Ciccio” Vicar au fost în schimb protagoniștii ultimului atac al Departamentului de Justiție asupra celebrei familii Gambino din New York, conform BBC.
Documentele depuse de procurori au folosit interceptări telefonice, înregistrări secrete și imagini de supraveghere pentru a prezenta dovezi împotriva presupușilor mafioți, acuzându-i de conspirație pentru a folosi violența și șantajul pentru fraude și a se răzbuna pe martori.
Cu toate acestea, după ce entuziasmul inițial a scăzut, experții au observat că ultima rundă de arestări - care a prins 16 presupuși membri ai mafiei - nu va avea un efect major asupra operațiunilor criminale.
În schimb, adevărata surpriză dezvăluită de documente a fost relația strânsă și continuă dintre mafia din New York și cea din Sicilia - de unde provin șase dintre suspecți. Oficialii italieni au spus că arestările au demonstrat “soliditatea relației existente” între gangsterii americani și cei sicilieni. Printre cei arestați se aflau un tată din Palermo și fiul său din New Jersey.
Doi dintre cei arestați în SUA au fost descriși drept membri ai mafiei siciliene cu sediul în America, în timp ce cel puțin unul dintre bărbații arestați în Italia se crede că petrece timp în SUA. Raiduri similare din 2019 și 2020 au vizat și persoane care duceau o “viață dublă” între SUA și Italia, a spus profesoara de criminologie Anna Sergi, care a scris mai multe cărți despre crima organizată modernă.
Aceasta transmite că gangsterii italieni consideră New York-ul ca o “sală de sport” unde își trimit membrii să se întărească. Într-o discuție interceptată, sicilianul Francesco “Uncle Ciccio” Vicari, stabilit în SUA, și-a exprimat frustrările față de tovarășii săi americani către Francesco Rappa, din Sicilia. “Am 60 de ani. Le-am spus, și acum vor să fac livrări?” a spus el, plângându-se că nu primea sarcini mai importante.
Rappa l-a contactat apoi pe fiul său, Vito, și l-a îndemnat să intervină, a spus profesoara Sergi, adăugând că bătrânul Rappa este foarte cunoscut autorităților din SUA și Italia și a fost arestat în anii 1970 pentru trafic de heroină. Influența și “carisma” lui sunt suficient de puternice atât în SUA, cât și în Italia, încât poate facilita colectarea datoriilor prin șantaj și se poate asigura că prietenii lui sunt tratați bine.
În ciuda calității variate a recruților lor italieni, familiile criminale americane au continuat să se bazeze pe un flux de astfel de subalterni, deoarece procurorii i-au convins pe mulți dintre membrii lor să “spargă” sau să informeze despre familiile lor în schimbul unor pedepse cu închisoarea reduse sau mai blânde de-a lungul deceniilor.
Tendința a făcut ca șefii crimei să aprecieze aportul italienilor, care sunt văzuți ca fiind mai loiali unui cod al tăcerii cunoscut sub numele de Omerta. Dintre cele cinci familii care au condus mafia italo-americană din New York din 1931, grupările Gambino și Genovese au avut cel mai mult succes în recrutarea în Italia în ultimii 15 ani, a observat profesoara Sergi.
Clanul Gambino - care reprezintă țintele principale ale arestărilor de săptămâna aceasta - sunt în special apropiați de puternicul grup calabrez, 'Ndrangheta. “Conexiunea este puternică pentru că niciuna dintre părți nu este puternică”, spune profesoara Sergi. “Partea siciliană este asediată din anii 1990 și folosește New York-ul ca o ‘sală de sport’ pentru a crește băieți noi”, a spus ea. Pentru familiile din New York - afectate de probleme de “recrutare” - bărbații sunt adăugiri binevenite.
Într-un astfel de climat, unii observatori s-au întrebat dacă arestările recente vor fi considerate ca o lovitură serioasă pentru mafie sau nu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu