Citește în articol ce declarații a făcut Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, despre Coaliția de guvernare din România.
„Excelența Voastră, avem o zonă, nu credeam că vom mai trece curând în România prin această situație, e o zonă de instabilitate politică accentuată. Coaliția dă senzația că s-ar putea rupe din cauza datei alegerilor prezidențiale. Această instabilitate politică sau, să îi spunem altfel, posibila rupere a Coaliției PSD-PNL ar impacta relațiile României cu Statele Unite?”, a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.
„Nu cred că ar fi impactate și eu nu înțeleg de ce această Coaliție dacă alegerea e într-o lună, sau o lună jumate, două luni, sau în trei, sau patru luni, face așa o diferență. Toată lumea crede că e mai șmecher decât ală, 'dacă mai am cinci săptămâni eu câștig clar, dacă ai mai puțin de cinci săptămâni câștigă alălalt'. Vorbești serios? Spune ceva, vorbește de economie. Toată lumea spune: 'A... nu putem face nimic la economie acum că e an de alegeri'. Opinia mea e exact pe dos, anul ăsta trebuie să vorbească, spune oamenilor ce ai de gând să faci, că dacă nu vrei să faci ceva oamenii să nu voteze pentru tine. Nimeni nu spune ce vrea să facă, nici nu știi cine sunt candidații”, a precizat Excelența Sa Adrian Zuckerman, ambasador al SUA în România între 2019 și 2021.
„Fiindcă economia României nu se simte bine, Excelența Voastră, și încearcă să o țină pe linia de plutire împrumutând foarte mulți bani”, a precizat Chirieac.
„Când sunt plătiți înapoi și la ce rată?”, a întrebat Zuckerman.
„Anul viitor vor fi și la niște dobânzi uriașe”, a răspuns Chirieac.
„Acum am văzut, exemplu, că au majorat taxele - încearcă să plătească mai mult pentru sindicate - taxele, costul pentru gaz, costul pentru petrol pentru mașină. De ce? Care e planul? Cum iei banii înapoi? De exemplu, un buget e ca o găleată cu o țeavă care iese și pui apă în găleată și iese prin partea aialaltă, și dacă nu mai ai apă s-a dus, s-au dus banii, trebuie să împrumuți de la cineva să umpli găleata din nou. Cum faci bani aici? Faci de la o economie sănătoasă unde ai taxe pe o companie. Dacă pui prea multe taxe compania se duce altundeva, de aia a plecat Enel, de aia a plecat Hunt Oil, de aia e numai o companie în peste 15 ani care extrage gaz din Marea Neagră. Sunt legi care nu ajută investitorii străini, mai ales americani, să intre în piața română, dacă majorezi taxele și mai puțini vin”, a mai spus Zuckerman.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu