O relicvă veche de 5000 de ani, originară din piramida lui Keops, a fost descoperită într-o cutie de trabucuri din Scoția.
La sfârșitul anului trecut, asistentul curatorial Abeer Eladany a examinat articole din colecțiile muzeului de la Universitatea din Aberdeen, când a dat peste un obiect care nu părea să fie de acolo. Eladany, care este originară din Egipt, a petrecut un deceniu lucrând la Muzeul Egiptean din Cairo și a observat fostul steag al țării pe o cutie de trabucuri. Ea a deschis-o și a găsit bucăți mici de lemn în interior și, după ce a verificat-o cu înregistrările muzeului, și-a dat seama că a dat peste un artefact pierdut din Marea Piramidă din Giza.
Doar trei obiecte au fost recuperate vreodată din interiorul Marii Piramide, un trio de obiecte cunoscute sub numele de „Dixon Relics”, potrivit Universității din Aberdeen. Două dintre ele, o minge și un cârlig, sunt acum la British Museum. Dar cel de-al treilea obiect, fragmente aparținând unei bucăți de lemn de cedru mult mai mari, lipseau de mai bine de 70 de ani. Acum, mulțumită lui Abeer Eladany, fragmentele au fost descoperite.
Procesul datării cu radiocarbon a arătat că fragmentele provin din jurul anului 3341-3094 î.Hr., cu secole înainte de construirea Marii Piramide. Restricțiile Covid-19 au întârziat datarea fragmentului de cedru „pierdut”, a spus universitatea, potrivit CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu