Jurnalistul Cătălin Striblea scrie, pe blogul său, că dezbaterea aprigă care părea că este purtată cu furie și la care ai fi zis că participă milioane de români are un deznodământ care nu confirmă aparența: aproape 90% dintre elevi s-au înscris la ora de religie.
În aparență, lumea părea "preocupată de chestiunea asta și că de abia așteaptă să scoată copiii de la școală". În realitate, totul era fals.
"S-a văzut încă o dată ce poate face o comunitate mică într-un spațiu închis. Și cumva dezbaterea s-a cam încheiat la nivel general. Pentru că de acum încolo vorbim de drepturile minorităților. Care au obținut ce era dreptul lor și anume să nu fie puse cu forța într-un anumit tip de regim. Dar cum de au obținut un scor atât de prost?
"Au jignit repetat și le-au spus celor care vor la religie că sunt proști"
1. Au presupus că ce gândesc ei este valabil la nivel general. Nu toată lumea se simte agresată de religie. Pe când majoriatea oamenilor se uită la religie ca la apa plată. Nici nu face rău, nici nu face bine
2. Nu a existat un caz concret, public, pe care să construiască și care să arate că ora de religie este teribil de rea pentru viitorul copilului.
3. Nu au luat manualul să arate greșelile din el.
4. Au jignit repetat și le-au spus celor care vor la religie că sunt proști, limitați sau spălați pe creiere. Nu au respectat tocmai dreptul pe care îl clamează, la liberă opțiune.
5. Nu au înțeles sistemul. Au obținut cererea de înscriere, dar nu și programarea orelor la finalul sau începutul cursurilor . Așa, mulți copii nu au unde pleca vreme de o oră din clasă. Nu a existat presiune suficientă asupra școlilor să găsescă un sistem prin care și copiii ieșiți de la oră să poată fi supravegheați.
6. Nu au înțeles forța unui sindicat care trebuia să-și apere oamenii și a făcut ce trebuie. Altminteri sindicatul acesta și-a apărat exiatența fizică a orelor, dar nu a apărat sub nicio o formă obiectul în sine. Niciodată, dar niciodată nu au comunicat public ce predau ei acolo, la materia lor, și de ce este bună și utilă pentru copilul meu. Nu au vrut să mă facă să cred că ei predau religie, istoria religiilor și nu catehism ortodox.
Elită urbană, ruptă de restul României
7. A fost mai curând o umflare de mușchi a unei elite urbane, un pic cam mult ruptă de restul României. Și care constată acum că fenomenul Iohannis e posibil, doar atunci când există o bază comună importantă. Iar religia nu supără atât de multă lume", a scris jurnalistul Cătălin Striblea.
El a adăugat că acele persoane care consideră că "dețin un adevăr absolut fac o greșeală gravă. Deocamdată sunt o minoritate gălăgioasă". Cătălin Striblea a precizat că nu și-a înscris copilul la ora de religie, pentru că era vinerea, ultima oră, dar nu consideră că în cei trei ani de religie a fost spălat pe creier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News