Religia în școli. Patriarhul Daniel: Profesorul trebuie să se remarce

Profesorul de Religie trebuie să se remarce prin discursul didactic, adaptat ascultătorilor săi, prin cunoştinţele sale permanent împrospătate, dar şi prin comportamentul autentic creştin, a afirmat, miercuri, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei.

Întâistătătorul BOR a accentuat că "în societatea de consum din zilele noastre, marcată tot mai mult de tendinţe ideologice individualiste şi secularizante, este necesară intensificarea cooperării dintre Familie, Biserică şi Şcoală, pentru a promova valorile permanente şi modelele autentice, care leagă între ele generaţiile trecute, prezente şi viitoare".

"În acest efort comun de perfecţionare a actului educaţional, profesorul de Religie trebuie să se remarce prin discursul didactic, adaptat ascultătorilor săi, prin cunoştinţele sale permanent împrospătate, dar şi prin comportamentul autentic creştin. Aceasta pentru că tinerii caută, în Familie, în Biserică şi în Şcoală, modele care să-i ajute să discearnă între provocările actuale şi perspectivele de viitor.

De aici reiese imensa responsabilitate şi demnitate a celor care sunt profesori de Religie, mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu pentru oameni şi luminători ai sufletelor copiilor şi tinerilor. De aceea, exprimăm aici mulţumirea şi recunoştinţa noastră pentru lucrarea misionară pe care o desfăşoară profesoarele şi profesorii de Religie de pe tot cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor", a spus Patriarhul în deschiderea Consfătuirii profesorilor de Religie din Arhiepiscopia Bucureştilor, desfăşurată, miercuri, în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei.

A apreciat că că "valorile educaţionale oferite de Biserică, prin educaţia religioasă din şcolile publice, trebuie susţinute şi promovate de toate unităţile bisericeşti, cu prioritate de parohii şi de birourile de cateheză parohială, mai ales în această perioadă de secularizare a societăţii româneşti. Aceste valori religios-morale reprezintă pentru tineri un reper spiritual esenţial şi un liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline; ele devin lumină spirituală pentru viaţă, chiar dacă nu sunt imediat percepute ca atare.

Întărirea legăturilor de parteneriat dintre Biserică şi Şcoală este azi un deziderat comun, deoarece acţiunile comune ca exemple concrete sunt benefice pentru copii şi tineri. În această privinţă, preoţii de parohii sunt îndemnaţi să sprijine activitatea educaţională a copiilor şi tinerilor din parohiile lor, inclusiv prin asigurarea fondurilor necesare pentru acoperirea costurilor materialelor didactice pentru copiii proveniţi din familii defavorizate", a mai spus patriarhul.

Parteneriat cu unităţile de învăţământ

"Anul acesta, s-au implicat în această lucrare 532 de parohii, care au oferit ajutoare financiare pentru 8.678 de beneficiari, suma totală investită pentru ajutorarea copiilor ridicându-se la aproape jumătate de milion de lei (486.682 lei). De asemenea, toate seturile de fişe de lucru pentru disciplina Religie la clasa 0 (pregătitoare) au fost asigurate copiilor din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova prin contribuţia financiară a parohiilor, care au transmis comenzile, centralizate prin protoierii, la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, spre a le trimite acest material didactic tipărit la Tipografia Cărţilor Bisericeşti a Patriarhiei Române", a informat patriarhul.

Patriarhul Daniel a exprimat "preocuparea permanentă a Bisericii de a sprijini şi perfecţiona predarea orei de Religie, ca fiind o valoroasă cooperare a Bisericii cu Şcoala pentru binele poporului român".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel