Remarcabil: Germania și Danemarca vor să construiască o conductă terestră de hidrogen până în 2028, din bani europeni

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Copenhaga și Berlin își doresc o conductă terestră de hidrogen care să traverseze granițele comune ale celor două țări până în 2028, ceea ce ar face mai ușor pentru Germania să importe volume mari de hidrogen pentru a-și alimenta industria.

Hidrogenul, un gaz care nu emite gaze cu efect de seră atunci când este ars, este utilizat în mod obișnuit în industrie, de către producătorii de oțel și este de așteptat ca cererea pentru acest gaz să crească în viitorul apropiat.

Până în 2030, se preconizează că industria germană va consuma mai mult de 90 TWh de H2, în creștere față de cei 60 TWh de H2 consumați astăzi. Berlinul se așteaptă ca o mare parte din acesta să vină din Danemarca.

Germania și Danemarca doresc ”să coopereze mai strâns în viitor pentru dezvoltarea unei infrastructuri europene cu hidrogen”, a declarat vineri (24 martie) vicecancelarul german, Robert Habeck, după vizita sa în Danemarca, potrivit Euroactiv.

Alături de coordonarea generală privind dezvoltarea industrială și energie, cei doi au convenit ”un plan de lucru comun pentru intensificarea infrastructurii germano-daneze pe hidrogen”, a spus Habeck.

Într-un acord comun neobligatoriu, liderii celor două țări au subliniat simetria dintre ținta daneză de producție de hidrogen de peste 20 TWh, de la capacități vizate de electrolizor de 4-6 GW, și cererea germană.

”Participanții se angajează să sprijine realizarea unei interconexiuni pe hidrogen între Danemarca și Republica Federală Germania”, se arată în acordul semnat vineri.

Cei doi parteneri au convenit să solicite finanțare UE, cum ar fi ”Facilitatea Conectarea Europei” și să lucreze împreună la legislația națională și a UE privind hidrogenul, pentru a nu împiedica accidental proiectul. 

Lungimea conductei este neclară, dar va traversa granița germano-daneză pe uscat, lângă orașul Flensburg, ceea ce va duce probabil la clusterele industriale Kiel și Hamburg.

Este deja a doua conductă de hidrogen planificată, în urma planurilor de construire a unei conducte subacvatice între Norvegia și Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel