Remediile medievale pentru boli, extrem de rudimentare și violente. O boală se trata prin ”umplerea unui cățel cu melci și salvie”

Sursă foto: Unsplash (Gabriella Clare Marino)
Sursă foto: Unsplash (Gabriella Clare Marino)

Remediile medievale sunt doar o altă proiecție a vieții mizere din Evul Mediu. 

În timp ce în zilele noastre o răceală este tratată cu o mână de pastile și ceai sau supă caldă, un nou proiect care dezgroapă manuscrise vechi de până la 1.000 de ani dezvăluie remediile medicale bizare recomandate de cei din epoca medievală. Violența societății medievale este detaliată în rețete, de la tratamente îngrozitoare derivate de la animale până la sfaturi despre cum să fie reparate oasele rupte sau un craniu care a fost fracturat.

Biblioteca Universității Cambridge din Marea Britanie a lansat proiectul de digitalizare, catalogare și conservare a celor peste 180 de manuscrise medievale care conțin aproximativ 8.000 de rețete medicale scrise de mână, needitate. Rețetele cuprind de obicei o serie scurtă de instrucțiuni simple, similare cu o rețetă modernă sau o carte de gătit.

Ritualuri aproape mistice realizate pe animale

În texte, există ingrediente comune cu cele de astăzi, inclusiv ierburi precum salvie, rozmarin, cimbru și mentă, precum și condimente, chimen, piper și ghimbir, scrie CNN. Cu toate acestea, există și unele discutabile, în special cele care provin de la animale.

Suferi de gută? Un tratament medieval implica umplerea unui cățel cu melci și salvie și prăjirea animalului pe foc. Grăsimea topită era apoi folosită pentru a face un unguent. O rețetă alternativă a propus sărarea unei bufnițe și coacerea ei până când aceasta poate fi măcinată într-o pulbere și amestecată cu unsoare de mistreț pentru a face un unguent pe care să-l frece pe corpul bolnavului.

Dar cataracta? O rețetă sugera amestecarea vezicii biliare de iepure cu miere și aplicarea acesteia pe ochi cu o pană. Acest tratament dura trei nopți.

O viață ”precară”

„Aceste rețete sunt o amintire a durerii și precarității vieții medievale: înainte de antibiotice, înainte de antiseptice și înainte de analgezice, așa cum le-am ști pe toate astăzi”, a spus James Freeman, specialist în manuscrise medievale la Biblioteca Universității Cambridge, care conduce proiectul Curious Cures. 

Carnea care crește în zona ochilor, ulcere virulente și cancerele sunt doar câteva dintre afecțiunile tulburătoare dezvăluite în cărțile de rețete ale oamenilor medievali. Imaginile digitale ale manuscriselor, împreună cu descrierile detaliate și transcripțiile produse de catalogatorii proiectului, vor fi publicate și puse la dispoziție pentru accesul oricui în Biblioteca Digitală din Cambridge, a spus Freeman.

„Scopul este de a ajuta atât cercetătorii, cât și publicul să înțeleagă, să studieze și să prețuiască aceste artefacte unice și de neînlocuit”, a adăugat specialistul.

De ce bunica punea sub cearșaf un săpun

Se întâmplă deseori ca somnul să fie perturbat de crampe nocturne la nivelul membrelor inferioare.

Din păcate, aceasta senzație poate degenera și într-un sindrom, cel al picioarelor neliniștite, din cauza căruia te trezești brusc de dureri chinuitoare, care te țin treaz mult timp.

Dar cu acest remediu, știu de bunica, vei rezolva o problemă comună odată pentru totdeauna. Ești curios să știi cum să o faci? 

Doar o bucată de săpun pus între saltea și cearșaf poate preveni crampele nocturne!

Citește continuarea articolului și despre mai multe remedii AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel