Un grup de oameni de ştiinţă chinezi a dezvoltat un adeziv biologic natural pe bază de mucus de melc pentru vindecarea leziunilor traumatice şi a rănilor cronice.
Melcii de uscat şi mucusul pe care aceştia îl produc erau folosiţi pentru tratamentul arsurilor, abceselor şi rănilor în urmă cu peste 2.000 de ani. Inspiraţi de această terapie veche, cercetătorii de la Institutul de Botanică Kunming din cadrul Academiei de Ştiinţe din China au identificat un adeziv biologic natural în secreţia de melc, informează agenţia Xinhua.
Cercetătorii au evaluat proprietăţile sale aderente în vederea vindecării leziunilor, atât in vitro - într-un mediu controlat, în afara unui organism viu -, cât şi in vivo - pe un ţesut al unui organism viu. Adezivul obţinut din mucus de melc conţine o matrice adezivă maleabilă ce poate adera la ţesutul umed prin interacţiuni multiple, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Nature Communications.
Hidrogelul obţinut a accelerat în mod eficient vindecarea leziunilor de pe piele, atât la şoareci masculi sănătoşi, cât şi la şoareci diabetici. De asemenea, hidrogelul poate atenua inflamaţia în cazul rănilor cronice şi poate îmbunătăţi semnificativ regenerarea, potrivit studiului. Constatările pot avea implicaţii importante în dezvoltarea adezivilor tisulari biologici, de generaţie viitoare, dar şi pentru modele de „schele” în domeniul bioingineriei, au indicat cercetătorii.
Un studiu din 2005 efectuat în Spitalul Evangelismos, Atena, evidențiază proprietățile uimitoare ale secretiei de melc împotriva arsurilor și cicatricilor, precum și a vergeturilor, ridurilor și petelor de piele. Secreția de melci este implicată într-un mecanism uimitor datorită acidului glicolic pe care îl conține și care este un exfoliant natural pentru piele. Datorită greutății sale moleculare reduse, acesta pătrunde profund, expulzează celulele moarte care s-au acumulat și accelerează reînnoirea celulelor odată lentă la viteza maximă. Astfel, pielea absoarbe profund restul ingredientelor sale benefice, cum ar fi alantoina, care are proprietăți vindecătoare, antiiritante, calmante, care regenerează și reproduc țesuturile, conține colagen, elastină, vitaminele A, C, E, proteine cu greutate moleculară mare, glicoproteine, peptide, calciu, lipide, ioni metalici, acid hialuronic. De asemenea, conține cantități semnificative de zinc, fier, mangan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci