Într-un amplu interviu publicat în ediția printată a ziarului Bursa, deputatul independent Remus Borza a vorbit despre principalele probleme ale României: politică, război instituțional, incapacitatea partidelor de a se reforma și perspectivele pentru viitoarele alegeri.
Remus Borza spune ce l-a determinat să intre în politică și de ce disputele dintre președintele țării și premier au devenit ceva obișnuit, indiferent de numele lor.
"Nu este suficient să fii doar critic la adresa sistemului dacă nu încerci să și îl schimbi. Ori un sistem nu poate fi reformat decât din interior. Au trecut deja 28 de ani de la Revoluție, perioadă lungă de timp în care majoritatea românilor așteptau o reforma, o modernizare a statului, instituțiilor și marilor sisteme publice. Fapt ce nu s-a întâmplat. În loc că statul să devină mai suplu și mai eficient, s-a gonflat și birocratizat și mai mult. Asta înseamnă mai mulți bani de la buget. Doar pentru a plăți salariile unor funcționari, de cele mai multe ori incompetenți, blazați sau corupți. Inflația instituțională și luptă pentru puterea absolută au adus statul într-un blocaj. Din 2004, asistăm la un război instituțional în care noi cetățenii am ajuns victime colaterale. Statul, în loc să fie un integrator și multiplicator de competențe, resurse și valori, prin aceste involuții, cu derapajele binecunoscute, s-a transformat într-un stat beligerant. Constituția revizuită în 2003, îl transformă pe Președinte din arbitru în jucător. Puterea executivă este împărțită între Președinte și Prim Ministru. Evident fiecare vrea mai multă putere. Și de aici, disputele interminabile între palate," a spus Remus Borza.
[citeste si]
Deputatul spune că un mandat de patru ani ar fi mai potrivit pentru președintele României pentru că decuplarea alegerilor parlamentare de cele prezidențiale nu au ajutat țara noastră.
"Comparativ cu definirea familiei, forma de guvernământ și tipul de republică reprezintă într-adevăr o temă obligatorie pentru consultarea populară. În cadrul acestui referendum, de modificare a Constituției, cetățenii ar trebui să se pronunțe și pe durată mandatului președintelui. În opinia mea, ar trebui să revenim la mandatul de patru ani. Acest lucru ar fi posibil începând cu alegerile din 2024. Decuplarea alegerilor prezidențiale de cele parlamentare nu a fost un lucru benefic. Toate acțiunile decidentilor politici se raportează la proximile alegeri și la conservarea capitalului electoral între alegeri," a continuat Borza.
Partidele politice, în viitorul apropiat
Remus Borza a vorbit și despre viitorul noilor partide politice și despre șansele la viitoarele alegeri
"Din fericire, pentru asanarea și însănătoșirea clasei politice, rețetă partide noi cu oameni vechi, este sortită eșecului. PMP, ALDE, Pro România, au viitorul pecetluit. Ce credibilitate pot avea liderii lor care au contaminat politica românească mai bine de 20 de ani? Rețeta succesului în politică romanescă înseamnă partid nou cu oameni noi. Așa a obținut USR un număr de mandate parlamentare cât PMP și ALDE la un loc. Rețetă din perspectivă alegerilor parlamentare din 2020, va trebui îmbunătățită.
Un partid nou, centrat pe problemele țării și nu pe doctrine sau ideologii, un partid care să-și asume reforma statului, a instituțiilor statului, a marilor sisteme publice, un partid care va promova pe liste valoarea și competență, meritocratia și nu mediocritatea și servilismul, acel partid va putea câștiga alegerile în 2020," este de părere Remus Borza.
Deputatul spune că și la nivelul Bucureștiului este nevoie de o reformă administrativă.
"Sunt 2 miliarde euro venituri în fiecare an la Primăria Municipală și cele 6 primarii de sector. Cu toate astea, Bucureștiul rămâne în percepția cvasi-unanimă, capitală mizeriei, gunoaielor, poluării, câinilor comunitari, traficului rutier infernal și al lipsei parcărilor, al blocurilor cenușii și fără personalitate arhitecturală. Pentru o dezvoltare sustenabilă și armonioasă a capitalei, Bucureștiul are nevoie de o nouă lege care să abandoneze actualul sistem de organizare funcțională, teritorială și administrativă cu 6 primării de sector și o primărie municipală. Bucureștiul are nevoie de un singur centru de comandă și nu de 7. La fel stau lucrurile și în sănătate, cu alocări bugetare anul aceasta de 8 miliarde euro și peste 100 miliarde euro în ultimii 15 ani. Cu toate astea, nu am fost în stare în acești ani să construim măcar un spital public nou," a încheiat Remus Borza în interviul acordat ziarului Bursa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News