Remus Cernea a declarat, joi, după ce MAE a anunțat că îi retrage paşaportul de serviciu după vizita în Taiwan, că el urmează să îşi facă zilele următoare paşaport diplomatic, iar în legătură cu vizita a spus că se aşteaptă ca tema să fie tratată cu "înţelepciune".
"Tocmai iniţiasem procedurile pentru a-mi face un paşaport diplomatic chiar înainte de plecarea în Taiwan. O să-mi fac zilele următoare paşaport diplomatic. În legătură cu scandalul declanşat, mă aştept şi îmi doresc ca această temă să fie tratată cu raţionalitate, înţelepciune şi pragmatism de către autorităţile române, în sensul de a stabili relaţii de colaborare economice în viitor cu Taiwan. 16 ţări membre UE au reprezentanţe economice ale Taiwanului, iar Uniunea Europeană de asemenea are o reprezentanţă la Taipei, iar China în 2010 a semnat un acord economic cu Taiwanul", a explicat Remus Cernea pentru Mediafax.
El spune că a fost invitat în vizita respectivă de către reprezentantul economic al Taiwanului de la Bratislava, iar costurile deplasării au fost acoperite de cei care au făcut invitaţia.
"Tema de fond a acestei discuţii nu este Remus Cernea, ci stabilirea unor relaţii de colaborare economică, ştiinţifică, turistică şi culturală între România şi Taiwan. Am fost într-o vizită neoficială de informare care să pună bazele unui viitor dialog extins şi ale unei colaborări între România şi Taiwan. Am fost invitat de către reprezentantul economic al Taiwanului de la Bratislava. El a venit în România, ne-am întâlnit acum trei luni. Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia au reprezentanţe economice ale Taiwanului şi beneficiază de investiţii de sute de milioane de euro. De ce nu ar face şi România acelaşi lucru?", a adăugat Remus Cernea.
Instituţiile statului trebuie să respecte natura relaţiilor bilaterale cu R.P. Chineză, afirmă MAE
Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziţia României privind respectarea principiului "o unică Chină" ("one China policy") şi reiterează totodată importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză.
"Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că toate instituţiile statului trebuie să respecte cu stricteţe natura relaţiilor bilaterale cu R.P. Chineză. MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare", se arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News