Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR că, pentru elevii claselor întâi, pentru "o saptamana-doua", vor face recapitularea noțiunilor pe care le-au învățat la clasa pregătitoare. "Elevii de clasa a II-a vor folosi manualele vechi pentru a parcurge programa", a mai spus ministrul Educației.
Cele mai importante declaratii ale ministrului Educatiei, Remus Pricopie, in cadrul unei emisiuni la TVR:
- Aparatia programelor noi a fost determinata de aparitia clasei pregatitoare. La clasa pregatitoare nu sunt manuale, acolo profesorii au invatat cum sa predai fara sa ai un manual pe masa, ci pe baza de fisa.
- Copiii de la clasa I stiu sa recunoasca literele, stiu sa foloseasca numerele.
- Subiectul este prezenta manualelor. De la clasele a III-a pana la clasa a XII-a avem manuale care in principal au fost aprobate 1998-2004. De 10 ani, din diferite motive, nu s-a intamplat nimic.
- La nivelul clasei a II-a sunt aceleasi manuale care au fost si acum 2 ani, si aum 5 ani. Nu sunt manuale noi, pentru ca am anuntat in februarie 2013 declansarea procedurii, iar unii editori au acuzat ca timpul este prea scurt. Si atunci am acceptat sa amanam tot procesul 1 an ca sa nu existe niciun fel de problema.
- Nu regret ca am amanat procesul cu un an, pentru ca daca anumite componente nu sunt intelese, lasam timpul necesar pentru a se clarifica tot.
- La clasa a II-a sunt manuale, sunt manualele vechi.
- Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), analizand cele 17 plangeri depuse la dumnealor, au respins o serie de solicitari. Au cerut anularea licitatiei (editorii - n.red.), s-a respins. S-a cerut clarificarea pe anumite aspecte si reevaluarea ofertelor.
Am mobilizat deja echipele de evaluatori si astazi mi-a fost trimis un grafic pe e-mail, vreau sa ma uit cu mare atentie, si dupa ce il aprob il anunt pulic. Dar discutam de un termen foarte scurt. Data trecuta au facut evaluarea in 7 zile. Noi ar trebui de maine intr-o saptamana sa anuntam rezultatele.
- Este o tentativa de privatizare a interesului public: manualul. Unii editori considera ca au castigat o piata, a manualului si a auxiliarului, si nu vor sa se schimbe nimic.
- Trebuie sa schimbam manualele pana in clasa a XII-a.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu