Cotidianul Le Monde a anunțat astăzi că gigantul Renault a fost obligat să plătească în total o amendă de 300.000 euro familiei unui fost angajat, care a murit la locul de muncă.
La 5 ani de la demararea procesului, societatea mamă a fost obligată la plata unei amenzi de 200.000 euro, iar uzina Renault Cleon, aflată în nordul Franței, a fost obligată la plata unei amenzi de 100.000 euro. De asemenea, uzina este obligată să afișeze sentința timp de o lună la intrarea în incintă și pe panourile de afișaj.
Deși decizia nu este încă definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile, reprezentanții Renault a anunțat că au luat act de hotărârea instanței.
Accidentul a avut loc în 2016, în timp ce angajatul care avea 15 ani de experiență în cadrul societății, a fost desemnat să opereze o mașină de spălat industrială, pe care a lăsat-o deschisă și peste care s-a aplecat pentru a verifica calitatea operațiunii, declanșând astfel un senzor care a lăsat să cadă peste el un rezervor foarte greu, strivindu-l. Deși având în vedere sistemele de protecție ale utilajului, dar și normele de siguranță din uzină, ușa utilajului nu putea fi lăsată deschisă, senzorii care ar fi trebuit să protejeze angajații de o asemenea tragedie erau în mod regulat dezactivați pentru a permite menținerea timpilor de lucru ceruți de angajator.
Procurorul adjunct al Franței a pus accidentul pe seama lipsei de pregătire a angajaților pentru folosirea unor asemenea utilaje, dar și pe lipsa evaluării riscurilor unei asemenea tehnici de operare.
Sindicatul uzinei, dar și avocatul familiei victimei au ieșit la declarații pentru a susține decizia instanței, subliniind că speră ca Renault să nu facă apel deciziei de primă instanță, arătând totodată că accidentul a fost cauzat de lipsa formării profesionale și presiunii care este pusă pe angajați pentru a le crește productivitatea, și nu din cauza unei neglijențe sau greșeli din partea angajatului.
În prezent în România, uzina Dacia Renault este cel mai mare constructor de automobile din România. Atât angajatul cât și angajatorul au obligația de a folosi și de a implementa metode care să reducă sau să nu permită producerea unor accidente de muncă. Însă, conform legii 346/2002, cuantumul despăgubirilor pe care o singură persoană din familia victimei le poate primi este de 4 salarii medii brute, ce va fi primită de către familia victimei (fie soțul supraviețuitor sau copiii sau părintele etc.) de la Casa Națională de Pensii Publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu