EXCLUSIV  Chirurg vascular, terfelit în presă de Curtea de Conturi. Agenții fiscali pun diagnostice și stabilesc tratamentul

Prof. Dr. Mihai Ionac, chirurg vascular, a avut parte de o situație halucinantă, după o carieră ireproșabilă și mii de pacienți salvați de la moarte. Un audit financiar la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara a ajuns să se materializeze într-un dosar în care se invocă o intervenție chirurgicală neautorizată.

Chirurgul, care se formează în zeci de ani și pe care se bat clinicile din străinătate, a fost terfelit în presă după ce... un agent fiscal s-a pronunțat asupra actului medical. Agentul fiscal care decide asupra actelor medicale de înaltă chirurgie s-a specializat în operații pe vasele de sânge, probabil, citind  Wikipedia.

În 2014, auditorii publici externi Florin Popovici, fiul fostului șef al Finanțelor Timiș, Dumitru Popovici, și Florin Cornel Popovici, director adjunct al Camerei de Conturi Timiș, au făcut un control la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.  Cei doi au reluat teme din 2005-2008, când Mihai Ionac era managerul spitalului, teme vizate și de controale anterioare.

O primă situație halucinantă privește posibilitatea oferită chirurgului pentru un răspuns la reproșurile controlorilor.

În 26 februarie, chirurgul Mihai Ionac a primit o 'notă' în urma controlului, remisă cu o zi în urmă, pe 25 februarie, în care se cerea răspuns până în... 17 februarie. 

Puterea locală linșează un chirurg cu reputație internațională

Chiar dacă chirurgul vascular nu a primit niciun act, nicio decizie, nicio măsură, DSP Timiș și CJAS Timiș au făcut un control la Clinica de Chirurgie Vasculară, cât timp acesta a fost în concediu și, după cum afirmă Mihai Ionac, materialele din raport, care lui nu i-au fost comunicate, au fost trimise procuraturii, care s-a autosesizat. În februarie 2015, la un an după primele controale, au urmat altele. De această dată, au fost controale ale auditorului Florin Popovici la CJAS Timiș și ale ANAF la CompasX. Cea din urmă, CompasX a contribuit la strângerea a 100.000 de euro pentru renovarea secției de Chirurgie Vasculară. 

Revoltă în lumea medicală

Lumea medicală este consternată de modul în care medicul este linșat de instituțiile de control. Probabil, reprezentanții Casei de Asigurări Timiș, unii numiți politic, își permit să se trateze la privat sau în Ungaria, unde sunt trimiși și pacienții, în timpul în care controalele blochează activitatea prof. Ionac. Iată, mai jos, reacția organizaților profesionale și științifice medicale.

VEDEȚI aici DOCUMENTUL cu reacția Colegiului Medicilor Timiș

Citiți și documentul care arată constatările Senatului Universității de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara.

Cerere de suspendare din funcție și terfelit în presă

Ce a urmat? Iată ce descrie Mihai Ionac:

"Este emis un raport de control la CJAS, semnat fără obiecțiuni de președintele casei, care pe 49 din 60 de pagini se ocupa de Mihai Ionac, șef de secție la una dinte cele căteva mii de unități cu care CJAS are contract. Auditorul se mută la SCJUT timp de 4 zile, unde ar fi trebuit să verifice modul în care s-au implementat recomandările controlului din 2014. În schimb el 'extinde' cercetările referitoare la Clinica de Chirurgie Vasculară. Îmi remite o Notă de relații pe 36 de pagini, joi după-amiază, cu termen de răspuns a doua zi, când el finalizează raportul de follow-up. Constatările lui sunt atât de grave, încât el propune:

a. suspendarea mea din funcția de șef de secție (am aflat de această inepție din raportul disciplinar al Curții de Conturi, de unde am aflat și că intenţia nu s-a materializat doar datorită intervenţiei departamentului juridic al CCR, care a observat nelegalitatea propunerii);

b. sesizarea organelor de anchetă penală pe baza actului nelegal întocmit de auditorii publici externi la CJAS Timiș fără acordul Departamentului Juridic al CCR. Sesizarea penală pe baza acestor acte fabricate a dus, la percheziționarea domiciliului meu și a clinicii pe care o conduc.

De asemenea, acest raport are ca urmare:

c. invocarea în mod fals a unui prejudiciu de peste 1.000.000 de lei, care au fost reținuți de la SCJUT pe baza acestor acte nelegale de către CJAS Timiș, cu recomandarea de recuperare a prejudiciului de la cei responsabili, adică în proporție de peste 600.000 de lei de la subsemnatul.

Auditorul public extern nu a prezentat probe documentare în acest sens, astfel încât reținerea efectuată nu este sustenabilă și dovedită.

d. Actele întocmite nelegal de angajații Camerei de Conturi Timiș au fost publicate în extenso în circa 8 ediții consecutive ale Renașterii Bănățeane (preluate ulterior de alte publicații). Ele au adus grave prejudicii de imagine și au afectat credibilitatea întregii Clinici, rămânând fără vreo replică din partea conducerii spitalului.

Autorul articolelor este Ciprian Brindescu, soțul doamnei procuror Laura Monica Brindescu, colegă de servici cu doamna procuror Monica Pop, procurorul care instrumentează dosarul în care (încă) am calitate de martor (dosar 891/P/2014)". 

Au urmat și alte articole defăimătoare la adresa medicului. În 20 aprilie 2015, chirurgul vascular a primit opt sau nouă adrese care preiau constatările din raportul lui Florin Popovici și este somat să răspundă Curții de Conturi.

Prof. Dr. Mihai Ionac a făcut plângeri către Nicolae Văcăroiu, iar Curtea de Conturi a României a inițiat o cercetare disciplinară față de auditorul Florin Popoviciu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel