Sorin Repanovici, expert siguranță nucleară, a vorbit despre beneficiile oferite de construirea a noi reactoare nucleare.
"Avem două reactoare nucleare în folosinţă. O unitate este dată în folosinţă în 1996, iar a doua în 2006. Intenţiile Guvernului sunt să continue încă două unităţi, unitatea 3 si 4 folosind aceeaşi tehnologie tip CANDU. M-am bucurat când l-am auzit pe Cosmin Ghiţă, care cred ca este unul dintre cei mai buni manageri ai SNN, spunând despre intenţia de a aduce în România şi de a construi Reactoare Modulare Mici (Smal Modular Reactors – SMR), care ar fi extraordinar de utile României.
Din punctul meu de vedere, ar putea fi folosite pe regiuni şi ar fi foarte avantajos. Reactoarele modulare mici le poţi construi mai repede, le poţi pune în zone unde ai avea nevoie de electricitate şi tehnologia permite să fie mult mai fiabile şi mult mai uşor de conectat la rețeaua de energie electrică. Construirea de noi reactoare nucleare asigură o altfel de independenţă energetică, este o garanţie că avem o producţie liniară, o producţie de electricitate constantă atunci când funcţionează un reactor. Evident, adăugăm faptul că energia nucleară produce energie verde.
Când vorbeşti de o centrală nucleară asta înseamnă şi o expertiză extraordinară, un nivel de pregătire ridicat, performanţă profesională, educaţie, sisteme de pregătire avansate şi permanente pentru specialişti. La toate acestea se adaugă şi faptul că aceste instalaţii trebuie să funcţioneze în siguranţă. Zona securităţii este foarte interesantă", a spus Sorin Repanovici, la DCNews.
Consumul de energie electrică al ţării a ajuns miercuri, la orele prânzului, la valori-record pentru perioada de vară, pe fondul temperaturilor extrem de ridicate, arată datele privind starea sistemului energetic naţional în timp real, postate pe site-ul Transelectrica.
Astfel, la ora 13:17, consumul instantaneu ajunsese la 8.801 MW, mai mult faţă de precedentul record de 8.687 MW, înregistrat pe 15 iulie. La ora respectivă, producţia de energie a ţării era de 7.500 de MW, diferenţa fiind acoperită de importuri.
Hidrocentralele erau principala sursă de producţie, cu 2.439 MW, urmate de centralele pe cărbune - 1.606 MW, nuclear - 1.332 MW, hidrocarburi - 1.275 MW, fotovoltaic - 685 MW, eoliene - 106 MW, biomasă - 58 MW, potrivit Agerpres.
Interviul complet, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu