Tot mai mulți români din străinătate, ar dori să se întoarcă acasă dacă aici ar avea oportunități și o societate fără birocrație și corupție. Ei nu sunt numai cei care trimit bani ci au cunoştinţe, abilităţi, experienţă şi o mare capacitate de muncă. Până acum, banii trimişi de aceștia au adus o contribuţie importantă la creşterea economică a României.
În octombrie 2016, RePatriot a adus împreună, pentru prima dată, 200 de lideri din business din România cu antreprenori și executivi români care lucrează și trăiesc în străinătate. Evenimentul s-a materializat cu inițiative comune, țară și diaspora, care apropie și mai mult cele două comunități. Am mers prin Europa, am susținut peste 20 de conferințe - Italia, Marea Britanie, Irlanda, Spania, Germania, România, cu peste 2500 participanți, am avut peste 2 milioane de interacțiuni pe rețele sociale, am oferit peste 1000 de ore de interacțiune directă și ne-am concentrat să atragem atenția autorităților locale și centrale asupra rolului pe care îl poate juca Diaspora în dezvoltarea comunităților.
Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier, lider al proiectului: "RePatriot este un proiect inițiat la o întrunire Romanian Business Leaders, în urmă cu doi ani cu scopul de a transmite mesajului către cât mai mulți antreprenori români din diaspora să facă afaceri și acasă, pentru că sunt oportunități și îi dorim alături de noi pentru o Românie mai bună pentru toți românii."
Marius Bostan, Antreprenor, inițiator al proiectului: "Marea majoritate au emigrat pentru că în țară au fost agresate principiile fundamentale, le lipseau oportunitățile și perspectivele unui viitor mai bun. Românii au ales să plece în mare majoritate în lumea occidentală, o lume liberă a competiției și respectului, a corupției foarte scăzute, a valorilor etice, emigrând în economii funcționale. Cei mai mulţi români îşi iubesc ţara şi e momentul să strângem rândurile șă lucrăm împreună. RePatriot a depășit stadiul de proiect si a devenit deja o mișcare amplă."
De la București la Silicon Valley
În urma actiunii de anul trecut, s-au pus bazele construcției unui pod de legătura între românii din San Francisco și echipa RePatriot și s-a finalizat prima misiune economică de explorare și schimb de experiență pentru dezvoltarea unor noi afaceri. Antreprenori din domeniul high tech din România și Sillicon Valley au analizat posibile proiecte comune, în special antreprenoriat și educatie. RePatriot a vizitat 3 companii românești din San Francisco: Fyusion, Pogo - RocketSpace și Branch. După vizita companiilor de succes fondate de românii din Silicon Valley, conferința Startup Grind a adus românii față în față cu fondatorii unor businessuri de zeci sau sute de milioane de euro, pe care le și folosim în activitatea de zi cu zi (CrazyEgg, Hootsuite, Asana, Waze și multe altele). Discuțiile cu românii care trăiesc în Silicon Valley ne ajută să întelegem cum putem noi, de acasă, să îi ajutăm, dar și cum ar putea ei contribui la dezvoltarea României. Joncțiunea făcută în Silicon Valley deschide noi oportunități pentru dezvoltarea afacerilor noastre, care pot aduce un plus extraordinar României.
We are here, what's next
"Planurile noastre însă nu se opresc aici. Continuăm acțiunile cu sesiunea RePatriot din cadrul Summit-ului RBL 'We are here, what's next' din data de 3 martie, unde vor participa peste 300 de oameni de afaceri. Vom încerca să răspundem la întrebările: Care ar fi impactul economic al întoarcerii a 10.000 de antreprenori, Ce tip de oameni calificați se pot întoarce deja acasă la salarii comparabile cu cele din țările de adopție, Unde, Ce ar trebui să facă administrația și companiile și Care ar putea fi impactul cultural, educativ, civilizațional și democratic al întoarcerii românilor acasă.
RePatriot merge la Paris și Lyon, la invitația antreprenorilor români din Franța
Pe 14 martie la Paris, la ora 17:00, la Ambasa României din Paris și pe 15 martie la Lyon, la ora 17:30, la Primăria din arondismentul 6, vor avea loc întâlniri ale echipei RePatriot cu românii din Franța preocupați de ce se întamplă acasă. Și-au anunțat deja participarea peste 100 de întreprinzători români.
Marius Bostan: "Prin întrebarile puse, prin răspunsurile oferite în cadrul evenimentelor și prin constientizare vom face oamenii responsabili să se implice în rezolvarea celei mai importante probleme ale României. Creșterea economică și o Românie democratică, fără corupție, bazată pe adevăr și libertate, în care să ne placă să trăim sunt obiective ale tuturor participanților. RePatriot poate avea efect și în averea fiecărui român, dacă mișcarea va crește rapid și va inspira cât mai mulți antreprenori români de pretutindeni să facă afaceri acasă, să aducă o creștere economică susținută. Dacă va deveni o stare de spirit! România are nevoie de asta pentru 2018! "
Evenimentele vor reuni antreprenori și executivi români de succes din România și Diaspora. Și-au anunțat deja participarea: Marius Bostan (Inițiator RePatriot), Felix Pătrășcanu (Co-fondator FAN Courier), Claudiu Lupaș (Vicepreședinte Fontana Group), Simona Pirtea (Managing Partner Business at Law), Dragoș Anastasiu (Președinte Eurolines), Valentin Făgărășian (Președinte Consorzio Edile Iro Italia), Dana Gruia Dufaut – Avocat Gruia Dufaut Advocats Paris & București, Lucian Rotar – antreprenor în Franța, Gabriel Iştoc (Fondator B-Team Consult and Services), Felix Tătaru (Președinte GMP Group), Georgeta Argeșanu – antreprenor în Franța, Sergiu Manofu (Fondator Travel Ideea), Violeta Cenușă (Project Manager RePatriot), Emil Munteanu (Managing Partner Power Net Consulting) și mulți alții," se arată într-un comunicat de presă remis DCNews.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu