EXCLUSIV  Repetiţiile pentru parada de 1 decembrie nu ar mai trebui organizate, spune sociologul Bulai. "Aş face operaţiuni de forţă, aşa aş arăta de ce suntem noi în stare"

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit la ”Nod în papură” despre parada de 1 decembrie.

"Au făcut repetiții înainte de 1 decembrie. Dacă avem război, ce fac ei? Repetiții? Ziua națională înseamnă și alte lucruri. Nu trebuie să facă o armată întreagă, fă un spectacol cu avioane, dar nu să meargă de tâmpiți cu avioanele și atâta tot", a explicat Bulai.

"Anormal e să pui ziua națională iarna, acesta a fost un gest politic să-i sfideze pe unguri, pe germani și ce mai erau în țară la vremea aia. Să fie mai cât mai departe de 9 mai, Ziua Independenței", a adăugat Val Vâlcu.

"Da, e nefericită alegerea, e și perioada, nici iarnă normală nu e. Mecanismul acesta e contrar intereselor, apropo de patriotism. Dacă aș fi ministrul Apărării, nu aș permite nici un fel de repetiție. Ori sunteți în stare, ori vă faceți de râs, asta e frate!

Aș face operațiuni de forță, hodoronc-tronc, în care aș lua cu 2-3 zile înainte o operațiune militară în care să arestezi demonstrativ guvernul, dar guvernul să nu știe. Și așa aș arăta ce suntem noi în stare să facem", a completat Alfred Bulai.

Despre 1 decembrie

Ziua de 1 Decembrie este asociată în România cu momentul istoric al Marii Uniri din 1918, când s-a realizat unirea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei cu Regatul României. În contextul acestei sărbători naționale, Armata României desfășoară numeroase activități și ceremonii care marchează unitatea și patriotismul.

În mod tradițional, în ziua de 1 Decembrie au loc parade militare în diferite orașe ale țării, unde sunt prezentați membri ai forțelor armate, unități militare, echipament militar și tehnică de luptă. Aceste parade reprezintă o ocazie de a arăta solidaritatea și profesionalismul Armatei României și de a sărbători spiritul unitar al țării.

Youtube video image

Ceremoniile includ adesea depuneri de coroane la monumentele dedicate eroilor și evenimentelor din 1918, discursuri ale oficialilor, participarea trupelor în uniforme de epocă și multe alte manifestări care amintesc de importanța istorică a zilei și de sacrificiile făcute pentru unitatea națională.

Ziua de 1 Decembrie este privită ca un moment de rememorare a trecutului și de celebrare a identității naționale, iar Armata României joacă un rol important în această conștientizare și în evidențierea valorilor patriotice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel