Mircea Badea a avut un schimb de replici cu Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române.
Ana-Maria Roman a spus la Antena 3: „Colegul nostru Mircea Badea a fost oprit de un polițist care i-a cerut documentele, deși nu purta mănuși, nu purta mască. Polițistul nu a acceptat ca Mircea să-i prezinte actele prin geam. Mircea se întreabă într-o postare: chelnerul la terasă în aer liber poartă mască și mănuși, polițistul, care te oprește și cu care vorbești mai mult și mai aproape decât cu chelnerul și care îți ia actele în mână, nu are nici mască, nici mănuși. E în regulă să-ți dea virusul oamenii legii?”
Ulterior, Mircea Badea a avut o intervenție telefonică la Antena 3, urmând și un schimb de replici cu Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliţiei Române.
„Unii s-ar putea să înțeleagă că am avut probleme cu Poliția că m-a oprit. Nu are nicio legătură opritul cu nimic. Deci pe oricine ar opri polițiștii, nu poartă mască”, a zis Mircea Badea.
Mircea Badea: Are loc o interacțiune între polițist și cetățean. Polițistul se află în aer liber, dar nu respectă, pentru că nu are cum, distanțarea fizică. Cetățeanul se află în spațiu închis, în mașina lui. Are loc, evident, un dialog între polițist și cetățeanul din mașină. Faptul că polițistul nu poartă mască este un pericol și pentru polițist, care se poate infecta de la un cetățean care poate avea virusul și poate infecta la rândul lui alți cetățeni. E simplu. Dacă statul a reglementat în materie de terase chelnerul să aibă mască și mănuși, că nu ai voie să te plimbi între mese, mi se pare absolut firesc ca aceeași linie de acțiune, gândire, decizie să reglementeze ca omul legii să poarte mască atunci când intră în interacțiune cu cetățeanul.
Georgian Drăgan: Așa cum bine știți, în perioada stării de urgență, conducerea Poliției Române a recomandat tuturor polițiștilor să poarte mască și mănuși, materiale de protecție care au intrat încă de atunci în posesia colegilor mei. De asemenea, colegii mei care acționează în trafic au asupra lor dezinfectant. Li s-a recomandat ca, atunci când interacționează cu cetățenii, respectiv prin intermediul documentelor solicitate, să se dezinfecteze atât înainte, cât și după interacțiunea cu cetățeanul. Bineînțeles că, atunci când e cazul, când intră în contact cu persoane care prezintă afecțiuni respiratorii, poartă măști și mănuși de protecție. În cazul prezentat de dumneavoastră cu chelnerii, este și normal să poarte mască și mănuși, pentru că transportă mâncarea. Însă, așa cum știți foarte bine, legislația în vigoare prevede purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile închise.
Mircea Badea: După cum bine știm, legislația în vigoare prevede distanțarea fizică. Dacă veniți la mai puțin de doi metri de mine, nu mai contează că sunteți în spațiu deschis. La mine în mașină nu sunt în spațiu deschis, ci închis, doar dacă am decapotabilă sunt în spațiu deschis. Aici nu este vorba despre mâncare, ci despre interacțiunea cu cetățeanul. Dacă polițistul este un mega-cetățean și domnul purtător de cuvânt îmi spune mie că virusul distinge între polițist și un om care nu are uniformă, eu îl contrazic. Și de partea mea sunt medicii. După cum bine ați văzut, la Antena 3 am vorbit cu domnul doctor de la Matei Balș care a fost oripilat de această situație pe care i-am prezentat-o.
Georgian Drăgan: Tocmai am precizat mai devreme…
Mircea Badea: Nu, nu ați precizat absolut nimic. De partea mea sunt medicii epidemiologi. Dumneavoastră puteți să arestați virusul sau să-i dați o amendă.
Georgian Drăgan: Cred că exagerați.
Mircea Badea: Eu cred că nu exagerez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News