România este onorată să-l primească pe Regele Charles, relatează AFP într-un reportaj.
Regele Charles a ajuns în București vineri, 2 iunie, fără soția să, ulterior îndreptându-se spre locul care l-a cucerit acum 25 de ani.
„Acum că este rege, ne-am gândit că regulile de protocol nu-i vor permite să ne viziteze", a spus Dan Spătaru, un angajat la primăria unuia dintre satele pe care Regele Charles le vizitează frecvent, pentru AFP.
„Prin acest gest, el ne arată afecţiunea sa", a mai spus acesta.
Charles va merge la domeniul său de la Valea Zălanului, iar marţi se va întâlni cu locuitorii din Viscri. Străzile de pământ, căruţele trase de cai şi casele viu colorate, l-au atras pe Charles care a decis în 2006 să cumpere prima casă acolo. Ulterior, această casă a devenit muzeu dedicat pasiunii sale pentru botanică.
Dan Spătaru susține că există „o legătură intimă" atunci când acesta vine în România și „este plăcut şi deschis”.
„Ca orice alt om, se relaxează aici şi se bucură de plimbări în natură."
Charles a spus că are o „legătură intimă" cu România, și se simte ca acasă. Acesta este mândru de faptul că Vlad Ţepeş este ruda sa îndepărtată.
Acesta a descoperit zona în anul 1998 și a devenit un protector al satelor românești din Transilvania. Ulterior acesta a contribuit la implementarea unor proiecte ce vizau reabilitarea patrimoniului, ceea ce a dus la creșterea numărului de turiști care vizitau zona.
Alexandru Toader, proprietarul unei pensiuni, spune că în trecut „Charles putea să se plimbe liber pe străzi sau să se aventureze pe dealurile verzi pentru a explora tot felul de specii de plante care au dispărut în alte părţi ale Europei."
Acum, după înăsprirea măsurilor de protecție, proprietarul pensiunii a fost nevoit să răspundă la o serie de întrebări venite din partea autorităţilor române. Cele mai multe se refereau la clienții pensiunii care în această perioadă sunt prezenți într-un număr foarte mare.
„Securitatea a fost întărită, este mai formală", a spus și Dan Spătaru.
„Va fi un moment unic pentru comunitatea noastră de a-l primi pe rege, un semn de recunoaştere a muncii depuse în toţi aceşti ani”, subliniază Caroline Fernolend, preşedinta fundaţiei Mihai Eminescu Trust.
Regele a fost primit cu simplitate, fără o ceremonie grandioasă.
„Nu ne vom aranja sau înfrumuseţa locul, ce rost are? Frumuseţea este deja aici, în jurul nostru”, a mai spus Caroline Fernolend, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu