Publicitate
Secretul cartofilor prăjiți de la McDonald's a fost păstrat cu sfințenie întocmai ca rețeta Coca Cola. Într-o vzită de documentare a unor jurnaliști români la Frisch&Fresh de la Hollabrunn din Austria, o parte din vălul care acoperea acest secret a fost dezvăluit, în scopul de a demonta anumite "mituri" legate de cel mai popular produs al McDonald's: cartoful prăjit.
Frisch&Fresh (proaspăt și înghețat, N.R.) este fabrica unde cartofii se transformă în produsul crocant și gustos de care este îndrăgit milioane de români și nu numai. Aflată la circa 60 de kilometri de Viena, fabrica reprezintă o adevărată uzină de mâncare nu numai pentru Compania McDonald's. Aici, la Frisch&Frost, lucrează circa 200 de persoane, într-un program non-stop. Linia produce 8 tone de MacFries pe oră, aici fiind vorba despre produsul finit și nu de cantitatea de cartofi procesați.
Anual, aproape 50.000 de tone de cartofi sunt procesați, principalul beneficiar fiind MCDonald's. De la Frisch&Frost, cartofii sunt livrați către restaurantele din Austria, România și Italia. Compania MCDonald's deține 65 de restaurante în România, dintre care aproape jumătate se află în Capitală. În România, potrivit reprezentanților companiei, se consumă anual peste 20 de milioane de porții de cartofi. Practic, cel puțin un român consumă o porție de cartofi de la McDonald's într-un an.Pentru fabrica de la Hollabrunn, alegerea soiurilor de cartofi este una dintre preocupările de bază. Sunt două tipuri de cartofi folosiți: Russet Burbank şi Innovator, mai exact, albi și galbeni, iar cartofii sunt cultivaţi în Austria şi provin de la una dintre cele mai importante companii de profil, care livrează producțiile direct în depozitele fabricii, depozite care se întind pe o suprafață de peste două hectare. De asemenea o parte dintre cartofi sunt importanți și din Cehia.
Și încă un amănunt deloc de neglijat: Fabrica de la Hollabrunn acordă o atenție deosebită producătorilor pornind de la selecţionarea seminţelor de cartofi, până la plantarea, recoltarea, pregătirea şi verificarea produsului finit, lucru de care aveam să ne convingem pe parcursul vizitei.De la intrarea în fabrică, cartoful este supus unui proces complex de transformare. Fiecare cartof trebuie să îndeplinească standardele de calitate ale McDonald's în ceea ce priveşte: umiditatea şi conţinutul natural de zahăr, dimensiunea, forma, culoarea, precum şi alte caracteristici.
Cartofii, în forma pe care o cunoaștem, sunt trecuți printr-o matriță cu ajutorul unui jet puternic de apă, după care aceștia se preprăjesc la 185 de grade într-o combinație de ulei de floarea soarelui și rapiță, timp de 40 de secunde. Proaspăt preprăjiți, cartofii sunt lăsați timp de 10 minute la răcit, după care aceștia sunt congelați la o temperatură de circa -18 grade Celsius. De reținut că McDonald's poate refuza orice cantitate de cartofi care are sub 16 grade Celsius, aceștia fiind prăjiți la această temperatură.
Din acest moment, cartofii sunt împachetați în pungi de 2,5 kilograme și ambalați în cutii a căror greutate este de 12,5 kilograme. Transportați în depozitele frigorifice, aceștia sunt gata de livrat către beneficiari, printre care și cei din România. Zilnic, de pe poarta fabricii din Hollabrunn ies circa 10 camioane cu produse pentru McDonald's. Încă un amănunt: termenul de garanție al cartofilor este de 9 luni.
Pe parcursul procesului de producție, o parte din cantitatea de cartofi este eliminată din cauza deficiențelor, fără însă ca "rebuturile" să fie aruncate, acestea fiind folosite în procesul de fabricare al altor produse care au la bază cartoful ca materie primă.
Turul fabricii a durat circa două ore, după care gazdele noastre ne-a invitat și în laborat unde fiecare lot de produse este supus unui control riguros de calitate.
Cum arată o fermă de producție a cartofului din Austria
Pentru a ne convinge și de atenția pe care o acordă selecționării materiei prime, reprezentanții fabricii ne-au invitat și la una dintre fermele de producție a cartofului de la Roseldorf, la circa 15 kilometri de Hollabrunn. Drumul până la fermă ne-a dezvăluit adevărata față a Austriei: Case bine îngrijite, în care mușcatele tronau la fiecare fereastră. Și încă un amănunt. Drumurile care șerpuiau printre lanuri erau în marea majoritate asfaltate, lucru pe care l-am mai văzut și cu ocazia altor vizite în alte zone ale Austriei.
La ferma unde am ajuns se recoltau cartofii de pe un lot de producție. Utilajul, o mică uzină ce valora circa 150.000 de euro, era conectat la un tractor de ultim tip, a cărei valoare se ridica la 70.000 de euro. Totul era computerizat, echipa fiind formată din două persoane care puteau recolta circa 5 hectare pe zi.
Gazdele noastre de la Frisch&Frost ne-au invitat pentru a lua masa la restaurantul McDonald's din Hollbrunn luat în franciză. La orele prânzului, restaurantul era plin, dar am beneficiat de ospitalitatea patroanei care ne-a permis să vizităm și locația unde practic se pregătesc produsele. Ca în toate restaurantele companiei, personalul era foarte tânăr.
Despre cartofii livrați de fabrică am aflat că aceștia trebuie să aibă temperatura de -16 grade când sunt introduși în cuvă, prăjiți circa 2 minute în aceași combinație de ulei de floarea soarelui și rapiță, și nu trebuie să fie ținuți mai mult de 7 minute până să fie serviți clienților. Cartofii care au temperatură peste -15 grade pot fi refuzați de restaurant.
[caption id="attachment_365631" align="alignnone" width="640"] După sortare, cartofii au avut parte de o primă spălare[/caption] [caption id="attachment_365633" align="alignnone" width="640"] Are loc o nouă sortare, de data aceasta manuală, pentru a elimina orice produs cu deficiențe[/caption] [caption id="attachment_365632" align="alignnone" width="640"] Curățați, cartofii sunt îndreptați către instalația de prefierbere[/caption] [caption id="attachment_365635" align="alignnone" width="640"] Cartofii prefierți sunt îndreptați spre instalația de tăiere[/caption] [caption id="attachment_365737" align="alignnone" width="640"] Matrița cu ajutorul căreia sunt tăiați cartofii[/caption] [caption id="attachment_365636" align="alignnone" width="640"] Tăiați cu ajutorul unei matrițe și sub jet de apă, cartofii sunt direcționați spre instalația de preprăjire[/caption] [caption id="attachment_365637" align="alignnone" width="640"] Așa arată cartofii prăjiți înt-un amestec de ulei de floarea soarelui și soia, de același tip în care sunt prăjiți și în McDonald's[/caption] [caption id="attachment_365640" align="alignnone" width="640"] Refrigerați, cartofii sunt ambalați în pungi de 2,5 kilograme[/caption] [caption id="attachment_365642" align="alignnone" width="640"] Ambalați în cutii, cartofii așteaptă să ia drumul magazinelor din România, Italia și Austria[/caption] [caption id="attachment_365644" align="alignnone" width="640"] Recoltarea cartofului într-o fermă care livrează pentru Frisch&Fresh[/caption] [caption id="attachment_365645" align="alignnone" width="640"] Din "burta" combinei, cartofii sunt puși direct în containere[/caption] [caption id="attachment_365646" align="alignnone" width="640"] La McDonald's în Hollabrunn, luat în franciză, la orele prânzului este aglomerație. Elevii, care au început cursurile, vin să servească masa.[/caption]Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu