Degustarea cârnaţilor bănăţeni' sau Worschkoschtprob-reuniune a măcelarilor la Timișoara

'Degustarea cârnaţilor bănăţeni' sau Worschkoschtprob este unul dintre cele mai aşteptate evenimente de la începutul lunii lui Făurar, care topeşte colţii de gheaţă ai iernii, participanţii la întrecerea culinară încălzindu-şi sufletele lângă un pahar de răchie şi o pereche de cârnaţi de casă, proaspăt afumaţi.

 Un adevărat festival culinar înainte de intrarea în Postul Paştilor, Degustarea cârnaţilor bănăţeni atrage în fiecare an zeci de măcelari din vestul ţării, la ultimele ediţii participând şi nemţi din Timiş care au plecat în Germania de mulţi ani, dar care au aflat despre această manifestare şi s-au prezentat cu preparatele făcute de ei, în Banat.

Carnea, numai de la porci din gospodărie

Familia Ofelia şi Wolfgang Sauer locuieşte acum la Lugoj, locul de baştină al doamnei, care a plecat din ţară la sfârşitul anilor '60 şi l-a cunoscut în Germania bavareză pe Wolfgang, ce provenea dintr-o adevărată dinastie de măcelari. După ce au trăit câţiva ani şi în Elveţia, soţii Sauer, care se apropie de vârsta de 70 de ani, au revenit în Timiş şi s-au stabilit în Lugoj. 

Începem înainte de Crăciun, cu două săptămâni. Alteori, după Crăciun. Ajutoarele soţului suntem eu şi încă o doamnă. Foloseşte numai carne de la porci de casă, tăiaţi în gospodăria unui cunoscut apropiat şi după aceea aduce carnea la noi acasă şi noi îi preparăm. Facem un preparat de casă, o tobă de casă, am făcut măieş, sângerete, o carne de porc din sudul Germaniei Schweiwn fleisch (carne Schweiwn), o şuncă foarte bună, şunca de casă a Lugojului, Kaiser, muşchi ţigănesc, cârnaţi proaspăt, lebervurst, ne spune doamna Sauer.

Cârnații se țin la fum doar 5-6 zile

Ajunşi între bucate, încercăm să prindem secretul bunătăţilor şi aflăm că totul depinde de condimente, care însă nu ne sunt divulgate, precum şi de proporţiile dintre ele. Cert este că usturoiul nu lipseşte din compoziţie. Acesta este secretul pe care el nu îl spune, dar specificul unui cârnat stă în condimente şi trebuie să fie întotdeauna constant. Apoi, foarte mult contează fumul, trebuie să fie o esenţă tare de lemn. Contează foarte mult şi timpul cât se ţine la afumat. Nu e bine să se ţină prea mult la afumat, pentru că dispare aroma şi primeşte gust prea puternic de fum. Cel mai potrivit este să se ţină la fum cam cinci-şase zile, dezvăluie Ofelia Sauer.

După ce toate preparatele făcute în casa nemţilor din Lugoj sunt aşezate la locul lor, iar afumăturile au fost coborâte din coş, urmează pregătirea mâncărurilor specifice - o ciorbă de varză murată (kraut) cu cârnaţi şi gulaş săsesc cu kaiser şi ciolan. Familia Sauer face aceste preparate doar ca hobby, numai pentru ei şi pentru cercul de prieteni, nu pentru vânzare.

Secretul cârnaților bănățeni-în carnea de porc se pune puțină vită

Am mai aflat de la soţii Sauer un secret care ne desluşeşte de ce există uneori diferenţe foarte mari între afumăturile pe care le degustăm şi gustul produselor cu aceeaşi marcă pe care le cumpărăm din raft. Îmi amintesc gustul acelui parizer românesc de demult. Cercul nostru mic de prieteni ne spunea că dacă cumpără orice fel de mezeluri nu se simte nimic, totul e ca o gumă, fără gust. Dar, spuneau ei, 'ale voastre (făcute în casă, n.r.), fiecare are un gust aparte' şi aşa trebuie să fie. Am mai remarcat aici că dacă un produs merge, apare pentru degustare cu un gust, dar când începe să se vândă mai bine, a doua oară nu mai are acelaşi gust. De exemplu, acum eu văd că merge bine, dar mă apuc să 'fuşăresc', nu mai respect reţeta. Asta este o greşeală foarte mare. Contează foarte mult calitatea şi credibilitatea. Trebuie să fie stabilă, constantă, detaliază Ofelia Sauer. Iar pentru ca un mezel să iasă fără reproş, soţii Sauer spun că contează şi calitatea cărnii de porc, a animalului viu, dar şi cum amestecăm carnea tocată, pentru că se pune şi puţină carne de vită. Organizată de săptămânalul de limbă germană Banater Zeitung, 'Degustarea cârnaţilor bănăţeni' a devenit o tradiţie pe care amfitrionii au dorit să o dea drept exemplu şi în alte localităţi în care trăiesc etnici germani, abonaţi ai ziarului, şi au organizat caravane în mai multe localităţi din judeţele Timiş şi Arad. Ediţia din acest an va avea loc pe 9 februarie, dar ieşim pentru prima dată din judeţul Timiş în Banatul de munte, la Bocşa, a declarat Siegfried Thiel, secretar general al redacţiei Banater Zeitung. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel