Reporteri fără Frontiere critică îngrădirea dreptului la exprimare pentru prezentatorii de televiziune din Pakistan

Organizaţia nonguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) a calificat marţi seara drept "grotescă" decizia autorităţilor Pakistanului de a limita dreptul prezentatorilor de televiziune de a-şi exprima opiniile în timpul emisiei, într-un context de atacuri repetate împotriva libertăţii presei în această ţară, informează miercuri AFP.

Duminică, autoritatea ce reglementează mass-media (PEMRA) a afirmat, într-o directivă trimisă televiziunilor ce emit prin satelit, că "rolul prezentatorilor este de a modera emisiunile de o manieră obiectivă, neutră şi imparţială, ceea ce exclude relevarea opiniilor, prejudecăţilor şi judecăţilor lor personale asupra oricărei probleme", scrie Agerpres.

La rândul lor, invitaţii acestor programe trebuie să fie "selecţionaţi" pentru "credibilitatea" şi "imparţialitatea" lor, a continuat PEMRA.

Numeroase emisiuni politice dezbat în fiecare zi actualitatea pe numeroase posturi de ştiri non-stop în Pakistan. Libertatea de exprimare era până acum mai mare în aceste emisiuni decât în programele de ştiri televizate, radiodifuzate sau în presă.

"Nu este rolul unei autorităţi de reglementare media să dicteze ceea ce se poate exprima în timpul dezbaterilor, nici să decreteze ceea ce poate sau nu poate fi spus", a deplâns într-un comunicat Daniel Bastard, responsabil al Biroului RSF pentru Asia-Pacific. "Prin această directivă grotescă, PEMRA încalcă nu doar independenţa jurnalistică şi pluralismul, ci reuşeşte şi 'performanţa' de a stabili un delict de opinie", a continuat el, cerându-i organismului de reglementare pakistanez să "redobândească un minim de credibilitate prin abrogarea acestei directive, care nu are alt scop decât să intimideze mass-media".

Potrivit RSF, directiva a fost trimisă după ce jurnalişti de televiziune ar fi comentat săptămâna trecută asupra eliberării sub cauţiune a fostului premier Nawaz Sharif, ce ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea şi care este grav bolnav, aceste comentarii nefiind pe placul magistraţilor. Un analist politic este urmărit pentru "ofensă adusă Curţii de Justiţie", potrivit RSF.

Sharif, care neagă acuzaţiile de corupţie ce au dus la condamnarea lui de două ori şi acuză armata şi justiţia de conspiraţie împotriva lui, constituie "unul dintre subiectele implicit 'interzise' de către autorităţi", notează RSF.

Mass-media pakistaneze deplâng că sunt supuse unei cenzuri şi presiuni crescânde după alegerea lui Imran Khan drept premier, în 2018. Difuzarea de interviuri cu opozanţi a fost întreruptă şi mai mulţi jurnalişti sunt urmăriţi în justiţie.

La mijlocul lui octombrie, Dawn, principalul cotidian de limbă engleză, a comparat Pakistanul cu "regimurile represive în care autorităţile de reglementare 'autonome' sunt în realitate aservite statului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel