Reporteri fără Frontiere, solicitare către Curtea Penală Internațională

Organizaţia  (RSF) a anunţat marţi că a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ancheteze asasinarea a 102 jurnalişti şi dispariţia altor 14 între 2012 şi 2018 în Mexic, relatează AFP.

RSF şi organizaţia neguvernamentală mexicană Propuesta Civica vor 'sesiza CPI în legătură cu crime împotriva umanităţii comise asupra jurnaliştilor în Mexic', a afirmat secretarul general al RSF, Christophe Deloire, într-o conferinţă de presă la Ciudad de Mexico. Cele 102 asasinate şi 14 dispariţii comise sub preşedinţiile lui Felipe Calderon (2006-2012) şi Enrique Pena Nieto (2012-2018) pot fi considerate 'crime împotriva umanităţii' deoarece au fost executate în cadrul unui 'atac generalizat şi sistematic împotriva unei populaţii civile, în acest caz comunitatea jurnaliştilor', a afirmat el.

Autoritățile, complice la crime

Există o 'complicitate evidentă a autorităţilor', care au obstrucţionat anchete sau chiar au comandat ele însele agresiuni, a adăugat Deloire. CPI, instanţă internaţională însărcinată cu judecarea celor mai grave crime, nu poate fi sesizată decât de procurorul său, de unul dintre statele care îi recunosc autoritatea sau de Consiliul de Securitate al ONU. RSF a cerut prin urmare procurorului de pe lângă CPI să deschidă o anchetă preliminară asupra situaţiei din Mexic şi a făcut de asemenea apel la preşedintele mexican Andrés Manuel Lopez Obrador, ajuns la putere anul trecut, să sesizeze CPI în acest caz.

Țară periculoasă pentru jurnaliști

Reprezentantul RSF pentru America Latină, Emmanuel Colombié, a declarat că s-a întâlnit marţi cu înalţi funcţionari mexicani pentru a-i informa despre această iniţiativă şi că a primit un răspuns 'pozitiv'. Unul dintre oficialii întâlniţi, subsecretarul pentru drepturile omului Alejandro Encinas, a afirmat că preşedintele Lopez Obrador este 'deschis' la această iniţiativă, a explicat Colombié. Mexicul este clasat pe poziţia 147 dintr-un total de 180 de ţări în clasamentul mondial al libertăţii presei publicat de RSF. Conform organizaţiei, este una dintre cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti, la acelaşi nivel cu Afganistanul, Siria sau Yemen. În 2018, zece jurnalişti au fost asasinaţi în Mexic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel