Reprezentant al fostei președinții suedeze a UE: Republica Moldova este un dezastru

moldova drapel ue
moldova drapel ue

Un oficial din cadrul fostei preşedinţii suedeze a UE declara, în iulie 2009, că R.Moldova era "un dezastru", subliniind că este dificil ca R.Moldova şi Ucraina să fie angrenate în procesul de integrare europeană, se arată într-o notă diplomatică americană dezvăluită de WikiLeaks.

Informaţia este conţinută într-un mesaj diplomatic "confidenţial" expediat pe 9 iulie 2009 de ambasada americană de la Stockholm (Suedia) spre sediul Departamentului de Stat american.

Mesajul descrie întrevederea pe care Phil Gordon, asistent al secretarului de Stat american responsabil de Afacerile Europene şi Eurasiatice, o avusese pe 3 iulie 2009 cu reprezentanţi ai celor 27 de state membre UE. Reuniunea avusese loc la Stockholm, în condiţiile în care Suedia preluase, cu doar câteva zile în urmă, preşedinţia semestrială a Consiliului UE. După reuniunea largă, Phil Gordon s-a întâlnit cu Bjorn Lyrvall, director în cadrul Ministerului suedez de Externe, Robert Cooper, director în cadrul secretariatului general al Consiliului UE, Karel Kovanda, director în cadrul Comisiei UE pentru Relaţii Externe, Alfonso Lucini, director în cadrul Ministerului spaniol de Externe, şi Helga Schmid, coordonator al Secretariatului Consiliului UE, informează Mediafax

Rezumând discuţiile despre Parteneriatul Estic, ambasada americană nota că asistentul secretarului de Stat american, Phil Gordon, exprimase dorinţa Statelor Unite a se asocia la această iniţiativă europeană. "Bjorn Lyrvall a spus că Acordul de Comerţ Exterior UE - Ucraina pare din ce în ce mai puţin probabil, din cauza disputelor interne din Ucraina; şi Moldova este un «dezastru». Este dificil ca aceste ţări să fie cooptate în procesul de integrare europeană", preciza ambasada americană de la Stockholm.

"În privinţa Ucrainei, Phil Gordon a declarat că Statele Unite nu doresc să salveze necondiţionat Ucraina din problemele economice. Trebuie să lăsăm instituţiile financiare internaţionale (în special FMI) să ajute Ucraina. SUA şi UE trebuie să îndemne reticentul Guvern ucrainean să facă paşi dificili în această privinţă", adăuga ambasada americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel