Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Neamţ au controlat în acestă lună opt grădiniţe din judeţ. În urma controlului s-au descoperit grădiniţe supraaglomerate, grupuri sanitare insuficiente, sală de mese improvizată pe hol şi produse alimentare neconforme cu eticheta, precizează Ziarul de Roman.
autor: Adrian Stroescu
"La toate grădiniţele de stat verificate s-a constatat depăşirea numărului de copii preşcolari maxim admişi, numărul real variind între 24 şi 30 de copii, faţă de 20, cît este numărul maxim permis de lege. Din această cauză, sălile de clasă, dormitoarele şi sălile de mese sînt supraaglomerate. Numărul grupurilor sanitare nu este în concordanţă cu numărul de copii, la toate grădiniţele, numărul de vase wc şi chiuvete este de patru pe fiecare palier, fiind folosite, însă, de copii de la patru sau cinci grupe. La o grădiniţă cu program prelungit din Piatra Neamţ, spaţiul destinat bucătăriei este subdimensionat raportat la cei 135 de copii care iau masa în unitate. La o altă grădiniţă a fost amenajat un spaţiu de servire a mesei pe holul care trece prin faţa sălilor de clasă, săli cu dublă funcţionalitate. La o grădiniţă cu program prelungit din Piatra Neamţ a fost găsită cantitatea de cinci kilograme pulpe de pui, în stare congelată, deşi pe eticheta produsului scria «produs refrigerat». La majoritatea unităţilor verificate nu s-au prezentat, în formă scrisă, reţetele utilizate la prepararea mîncărurilor", a declarat pentru Ziarul de Roman şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Neamţ, comisarul şef Gelu Moldovanu.
De asemenea, reprezentanţii ANPC au constatat lipsa informaţiilor privind contribuţia pentru hrană (modalitatea de plată a contribuţiei pentru hrană, suma alocată, data limită pînă la care se poate achita), programul zilnic al copiilor sau orarul stabilit de educatoare cu privire la activitatea instructiv educativă. La cele mai multe dintre grădiniţe s-au constatat întîrzieri în încheierea contractelor de prestări servicii între instituţie şi aparţinătorii copilului, întîrzierile fiind motivate de faptul că majoritatea părinţilor nu-şi mai permit să achite anumite sume de bani pentru disciplinele opţionale care se plătesc separat, iar cadrele didactice încearcă să găsească soluţii de introducere a unor activităţi opţionale fără costuri suplimentare.
Ca urmare a abaterilor constatate s-au aplicat nouă avertismente contravenţionale şi s-a dispus măsura opririi temporare a utilizării în consum a 12 kilograme de produse alimentare, în valoare de 68 lei, şi s-au dispus termene de remediere a deficienţelor constatate.
Citeşte şi:
Grădiniţe din Harghita închise din cauza frigului. Autorităţile au datorii de 300.000 lei
Cursurile la un liceu din Harghita, suspendate din cauza frigului din clase
Trei copii cu scarlatină şi mai mulţi cu păduchi, la o şcoală şi o grădiniţă fără autorizaţii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News