Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, susține că Europa rămâne cel mai mare partener comercial şi economic al Moscovei.
Ţările Europei continuă să fie cei mai mari parteneri comerciali şi economici ai Rusiei, chiar şi după impunerea sancţiunilor, a declarat, miercuri, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, într-un interviu acordat postului de televiziune "Rossia-24" în cadrul Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF), transmite RADOR.
"Într-un fel sau altul, va trebui să avem de-a face cu Lumea Veche, cred, o perioadă destul de lungă, inclusiv cu Europa. Chiar şi după şase pachete de sancţiuni, Europa, oricât de ciudat ar suna în condiţiile actuale, rămâne cel mai mare partener comercial şi economic al nostru", spus Cijov.
Acesta a mai subliniat că exporturile ruseşti către Uniunea Europeană s-au dublat în primul trimestru al anului 2022, dar spaţiul de dialog dintre Rusia şi Uniunea Europeană este practic închis.
"În 2016, preşedintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a venit aici (la SPIEF). A purtat negocieri lungi cu preşedintele nostru şi a vorbit în şedinţa plenară. Aceasta era deja după anul 2014, când summitul a fost îngheţat, la fel şi diverse dialoguri sectoriale, dar totuşi a existat dialog. Acum acesta este practic închis", a spus el.
Cijov a adăugat că membrii misiunii permanente ruse continuă "contacte episodice" cu reprezentanţii UE. "Eu şi angajaţii mei avem nişte contacte episodice, iar apoi, se pare, că lor le este frică să menţină un dialog cu noi", a subliniat reprezentantul Rusiei pe lângă UE.
Potrivit unui raport publicat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Aurat (CREA), cu sediul în Finlanda, în ciuda sancțiunilor și al boicotărilor companiilor străine, războiul nu a afectat prea mult veniturile Moscovei, cel puțin în ceea ce privește vânzarea de hidrocarburi.
Numai în primele 100 de zile după invazia Ucrainei, Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de petrol și gaze, în principal către Uniunea Europeană.
Acestea sunt estimările unui raport al Centrului de Cercetare a Energiei și Aerului Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, care sosește în timp ce Kievul îi îndeamnă pe occidentali să oprească imediat orice comerț cu Federația Rusă pentru a nu mai alimenta buzunarul Kremlinului, potrivit Europa Today.
Bruxelles a decis recent un embargo gradual, cu unele excepții, asupra importurilor sale de petrol, dar gazul rusesc, de care blocul este puternic dependent, nu a fost atins.
”Progresul de până acum este prea lent în comparație cu nevoia urgentă de sprijin a Ucrainei. Este nevoie de acțiuni mult mai puternice pentru a opri fluxul de bani către Rusia”, a spus Lauri Myllyvirta, analist la Bruxelles, potrivit căruia ”la nivel global, trebuie să accelerăm desfășurarea de energie curată pentru a înlocui importurile de combustibili fosili și pentru a reduce prețurile ridicate ale combustibililor care cresc veniturile Moscovei”.
Potrivit CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de carburanți fosili, sau aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). De departe, cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde de euro) și Italia (7,8 miliarde de euro).
Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea țițeiului (46 miliarde de euro), urmate de gaze transportate prin conducte (24 miliarde de euro), apoi din produse petroliere, gaze naturale lichefiate (GNL) și în final din cărbune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci