Diaspora românească este subreprezentată în Parlament, susține Simina Tulbure, deputat REPER de diaspora. "Șase parlamentari nu sunt suficienți pentru întreaga lume", spune ea.
Invitată în emisiunea "România are nevoie de tine, implică-te", Simina Tulbure, deputat de Diaspora, a tras un semnal de alarmă cu privire la reprezentativitatea scăzută a românilor din străinătate în Parlament, dar și despre dificultățile cu care se confruntă aleșii cele mai mari circumscripții.
„Nu, nu sunt suficienți. Mi-a fost foarte greu în acest mandat să ajung în toate comunitățile de români. Dacă încerci să faci un tur în Germania sau în Anglia, tot nu reușești să ajungi la toți oamenii. Ei trăiesc în diferite comunități”, a declarat Tulbure, subliniind că România are doar șase parlamentari care trebuie să reprezinte interesele a milioane de cetățeni români din afara granițelor.
Deputatul a oferit exemple concrete despre cât de dificil este să ajungă la toți cei care fac parte din comunitățile de români din diferite țări, menționând orașe precum Luton, Anglia, sau Nuremberg, Germania, unde există comunități semnificative. „Camera Deputaților sau Senatul, cel puțin Camera Deputaților unde sunt eu, nu oferă resursele necesare pentru a călători în aceste locuri. Avem doar patru deplasări pe an de circumscripție, ceea ce este foarte puțin. Șase parlamentari sunt insuficienți, mai ales că reprezentăm întreaga lume”, a adăugat Tulbure.
În cadrul aceluiași interviu, Tulbure a explicat că a depus un proiect de lege pentru a crește reprezentativitatea în Parlament pentru diaspora, dar acesta nu a trecut. Deputatul a subliniat diferențele dintre România și alte state europene, cum ar fi Franța și Italia, care au un număr semnificativ mai mare de parlamentari ce reprezintă diaspora. „Francezii și italienii au aproape 15 parlamentari de diaspora. Ei au o populație mai mare, dar chiar și așa, sunt mai bine organizați”, a spus Tulbure, explicând cum un deputat francez reprezintă doar Europa Centrală și de Est, ceea ce face ca mandatul să fie mult mai ușor de gestionat.
Pe lângă problema resurselor limitate și a numărului insuficient de parlamentari, Tulbure a atras atenția asupra dificultății de a comunica și de a reprezenta diaspora atât fizic, cât și online. „Nu poți reuși nici fizic, nici online, pentru că în online există multă gălăgie. Social media funcționează doar parțial. Dacă oamenii nu sunt interesați să caute cine sunt parlamentarii de diaspora, nu se uită pe listă, nu ies la vot și nu te caută, nu vor ști că existăm”, a spus Tulbure.
Deputatul a subliniat că mulți români nici măcar nu știu că există parlamentari de diaspora și că volumul de muncă este extrem de mare, dat fiind că doar o mică parte dintre parlamentari își îndeplinesc cu adevărat atribuțiile. „Suntem mult prea puțini, și ca în multe echipe, 20% muncesc, 80% nu. Așa este și cu parlamentarii de diaspora, ceea ce face munca extrem de dificilă”, a continuat ea.
În ceea ce privește dificultățile legislative, Tulbure a menționat că este complicat să creezi proiecte de lege care să acopere toate nevoile diasporei, din moment ce problemele românilor din diferite regiuni ale lumii variază foarte mult. „Problemele românilor din Germania sunt diferite de cele ale românilor din Statele Unite. Trebuie să te asiguri că un proiect de lege are un impact asupra tuturor, nu doar asupra unui grup, dar este foarte dificil”, a explicat Tulbure.
În cadrul emisiunii, Simina Tulbure a adus în prim-plan și provocările de a reprezenta comunitățile românești din Statele Unite și Canada, unde distanțele uriașe și costurile ridicate de deplasare fac ca interacțiunea directă să fie aproape imposibilă. „Am reușit să lucrez pe tema actelor de identitate și pașapoartelor pentru a scurta timpul și distanțele pe care trebuie să le parcurgă. În Statele Unite, nu este ca în Europa; acolo trebuie să mergi uneori 800 de kilometri pentru a ajunge la consulat, de exemplu, la Los Angeles. Este mult mai greu decât în Uniunea Europeană”, a spus Tulbure.
Deputatul a oferit un exemplu concret despre cum a întâlnit un român stabilit în New York de peste 50 de ani, care reușise să-și păstreze legătura cu România, dar care a simțit că țara nu a păstrat aceeași legătură cu el. „Românii de acolo nu se simt reprezentați. Sunt adesea lăsați deoparte, Europa fiind prioritară”, a subliniat Tulbure.
De asemenea, deputatul a menționat și alte zone unde românii trăiesc în număr mare, cum ar fi Dubaiul, o diasporă relativ nouă, formată în special datorită oportunităților economice din regiune. „Românii de acolo pot investi în țară, dar România mai are mult de muncă în acest sens”, a concluzionat Tulbure.
Urmărește emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu