Publicitate
Înaintea licitației pentru privatizarea combinatului Oltchim, reprezentanta FMI la București, Anca Paliu, i-a transmis șefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, că nu este obligatoriu să fie inventat un câștigător al licitației, dacă nu va exista nicio oferta viabilă.
Remus Vulpescu, șeful OPSPI, a declarat, sâmbătă, la România TV, că nu a primit nicio sugestie de la Washington, dar în discuția avută, chiar înaintea licitației pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, cu reprezentanta FMI, Anca Paliu, aceasta i-a spus că nu trebuie inventat un câștigător, în cazul în care nu există
"Nu mi s-a sugerat nimic de la Washington. Este foarte normal să comunicăm cu FMI, se întâmplă des. Este adevărat că am conversat ieri cu doamna Paliu, dânsa ne-a spus «ştiţi că nu este obligatoriu să desemnaţi câştigătorul dacă nu se poate desemna un câştigător». N-a fost nimic altceva. Era în ziua licitaţiei, am conversat pe tema îndeplinirii angajamentelor, am discutat despre angajamentul de la Transgaz, de la cel de la Oltchim, şi ne-a spus «dacă nu există un ofertant care să poată fi câştigător, nu e obligatoriu să inventaţi un câştigător»", a explicat Remus Vulpescu.
Pentru pachetul majoritar de acțiuni la Oltchim, Dan Diaconescu a câştigat licitaţia de vineri pentru privatizarea combinatului cu o ofertă de 203,14 milioane de lei.
În zece zile, patronul OTV ar trebui să achite și cele 203 milioane de lei pentru preluarea pentru cele 54,8 la sută din acțiunile companiei Oltchim.
Chiar dacă Dan Diaconescu va găsi banii necesari, adică o sumă între 230-300 de milioane de euro, rămâne problema datoriilor, a declarat pentru De Ce News consultantul financiar Ionel Blănculescu . ”În orice moment, după ce se achită primele 45 de milioane, există riscul ca un creditor să ceară insolvența. Și sunt zeci sau sute de creditori, asta fără să mai vorbim, de sumele uriașe datorate Electrica. Vorbim de datorii de circa 700 sute de milioane, din care 200 de milioane la diverși furnizori. Iar Diaconescu pierde tot, dacă se intră în reorganizare judiciară. Doar un investitor serios, cu cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro, s-ar putea angaja să salveze Oltchim”, a concluzionat Blănculescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu