Actuala epidemie de rujeolă din Republica Democrată Congo a făcut aproape la fel de multe victime ca celelalte două epidemii de Ebola şi holeră combinate, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a organizat miercuri o nouă reuniune de urgenţă asupra Ebola, relatează AFP.
Epidemia de rujeolă a provocat moartea a 1.981 de persoane dintre cele 115.000 de cazuri înregistrate de la 1 ianuarie, în comparaţie cu 1.676 de decese ca urmare a Ebola din 2.512 de cazuri consemnate într-un an. În ceea ce priveşte holera, au fost 279 de decese din 13.100 de cazuri consemnate de la începutul 2019, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de OMS.
Cifrele privind Ebola au fost actualizate prin cel mai recent buletin informativ emis de Ministerul Sănătăţii miercuri dimineaţă. Spre deosebire de Ebola, care se manifestă în special în zona de est a ţării (provincia Nord-Kivu şi provincia Ituri), rujeola afectează 23 dintre cele 26 de provincii ale statului, a indicat Ministerul Sănătăţii în luna iunie. Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a anunţat recent o campanie de vaccinare împotriva rujeolei ce vizează 67.000 de copii din Ituri care se confruntă cu o dublă ameninţare reprezentată de Ebola şi de mişcările populaţiei asociate violenţelor recente.
Pentru miile de familii care trăiesc în taberele de refugiaţi supraaglomerate şi insalubre, ameninţarea combinată a Ebola şi rujeolei este fără precedent, a declarat noul reprezentant al UNICEF în Republica Democrată Congo, Edouard Beigbeder. Provincia Kwilu, situată în apropiere de Kinshasa, a raportat 62 de decese şi 2.378 de cazuri de rujeolă într-un interval de patru luni. 'Dispunem de doar 74.000 de doze de vaccinuri în timp ce necesarul este de 94.000 de doze', a declarat unui corespondent al AFP Jean-Pierre Basake, inspector medical din provincia Kwilu (vest).
El a lansat un apel urgent către autorităţi şi parteneri pentru ca provincia sa să primească vaccinuri. OMS a declarat miercuri cea mai recentă epidemie de Ebola din Republica Democrată Congo o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional după ce mai multe cazuri suspecte au fost descoperite în localitatea Goma din estul ţării. OMS a raportat miercuri un nou incident legat de Ebola în Uganda, alimentând îngrijorarea că virusul se poate răspândi dincolo de Republica Democrată Congo. O femeie congoleză a călătorit peste graniţă în Uganda pe 11 iulie înainte de a se întoarce în RDCongo unde a murit de Ebola. OMS a afirmat că alte 19 persoane ar fi putut intra în contact cu femeia bolnavă. Epidemia declarată la 1 august 2018 pe teritoriul congolez este cea de-a zecea în Republica Democrată Congo din 1976 şi a doua cea mai gravă din istoria acestei boli, după aproximativ 11.000 de decese înregistrate în Africa de Vest (Liberia, Guineea, Sierra Leone) în 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News