Republica Democrată Congo: Protestatari ce ard steaguri și vizează ambasadele occidentale

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Steagurile SUA și ale Belgiei au fost arse de protestatari - care au dat foc mai multor cauciucuri în timp ce vizau ambasadele occidentale din capitala Republicii Democrate Congo (RDC).

 

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea din centrul orașului Kinshasa, luni.

Demonstranții au fost furioși din cauza a ceea ce au considerat a fi sprijinul occidental pentru Rwanda vecină, după ce aceasta a fost acuzată că sprijină o rebeliune în estul RDC.

Rwanda a negat acuzațiile, care au venit în timp ce grupul rebel condus de M23 a avansat și a amenințat orașul strategic Goma.

Dar Congo, guvernele occidentale, inclusiv SUA și Belgia, și un grup de experți ONU spun că M23 beneficiază de sprijinul Rwandei.

Rebelii înarmați din estul țării au comis ucideri ilegale, violuri și alte crime de război de la sfârșitul anului 2022, potrivit Human Rights Watch.

Luni, protestatarii din Congo s-au adunat la ambasadele SUA și Franței și la birourile misiunii ONU, în ciuda faptului că securitatea a fost sporită după ce personalul și vehiculele ONU au fost atacate sâmbătă.

"Occidentalii sunt în spatele jafului țării noastre, Rwanda nu lucrează singură, așa că trebuie să părăsească țara noastră"

Unii oameni au aruncat cu pietre și au încercat să spargă camerele CCTV într-unul dintre birourile ambasadei SUA, în timp ce alții au scandat: "Părăsiți țara noastră, nu vrem ipocrizia voastră".

"Comunitatea internațională rămâne tăcută în timp ce congolezii sunt uciși; ei finanțează Rwanda", a declarat motociclistul Fabrice Malumba, care a participat la demonstrația din fața ambasadei SUA.

"Occidentalii sunt în spatele jafului țării noastre, Rwanda nu lucrează singură, așa că trebuie să părăsească țara noastră", a declarat Pepin Mbindu, care s-a alăturat și el protestului.

În altă parte, un demonstrant ar fi îndepărtat un steag al UE de la intrarea unui hotel mare din centrul orașului.

Viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al RDC, Christophe Lutundula, s-a întâlnit cu ambasadorii și șefii misiunilor diplomatice din Kinshasa, iar ulterior a declarat că vor fi luate măsuri de securitate pentru a proteja clădirile acestora.

Deceniile de conflicte din estul RDC între grupări armate rivale pentru terenuri și resurse și atacurile asupra civililor au ucis sute de mii de oameni și au strămutat peste șapte milioane, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel