Republica Moldova a semnat un nou contract cu Gazprom și scapă de criza gazelor

Facebook - Gazprom
Facebook - Gazprom

Republica Moldova a semnat un nou contract de furnizare a gazelor pe termen lung cu Gazprom, o decizie menită să pună capăt unei crize a gazelor în țară, cauzată de demersul companiei ruse de a reduce livrările și de a cere concesii politice în schimbul unui acord, scrie Financial Times.

Republica Moldova a purtat negocieri cu Gazprom în ultima lună, căutând în același timp asistență financiară din partea UE și încercând să cumpere suficient gaz de la companiile europene pe piața spot pentru a-și satisface nevoile zilnice.

Luna aceasta, Republica Moldova a declarat stare de urgență după ce Gazprom, care furnizează toate gazele țării, a redus livrările cu o treime și a amenințat că livrările ar putea fi oprite dacă nu acceptă un contract mai scump.

Gazprom a mai spus în timpul negocierilor că țara ar putea obține un acord mai bun pentru gaz dacă renunță la unele politici pro-UE, au declarat săptămâna aceasta pentru FT surse apropiate negocierilor.

Criza moldovenească a făcut parte dintr-o criză europeană mai amplă a gazului care i-a determinat pe criticii Gazprom, cel mai mare furnizor de gaz din Europa, să sugereze că încearcă să obțină concesii politice și să pedepsească unele țări și guverne.

Republica Moldova, aspirații occidentale

Moldova nu face parte din UE, dar a ales în această vară la putere un partid puternic pro-occidental, care caută legături mai strânse cu Bruxelles-ul și dorește să scoată țara din zona de influență a Rusiei. Rusia a negat că politica a jucat un rol în negocieri și a declarat că discută un nou contract "exclusiv în termeni comerciali".

În ciuda eforturilor oficialilor UE de a convinge țara că ar trebui să evite semnarea unui nou acord obligatoriu cu Moscova și să se bazeze în schimb pe livrările de la companiile europene, Moldova a anunțat vineri un contract pe cinci ani cu compania de stat.

"Acordul . . include prelungirea contractului anterior dintre Gazprom și MoldovaGaz pentru încă cinci ani, pe baza formulei de preț propuse de partea moldovenească", a declarat guvernul moldovean, adăugând că livrările vor începe luni.

Acordul implică, de asemenea, un audit al datoriilor pe care Gazprom spune că Moldova le are față de compania rusă, dar pe care Chișinăul le-a contestat. Nu au fost dezvăluite detalii despre preț.

În această săptămână, UE a promis Moldovei o subvenție de 60 de milioane de euro, echivalentul a 20 de zile de importuri de gaz la prețurile actuale ale pieței, relatează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel