Premierul moldovean Natalia Gavriliţa a transmis joi reprezentanţilor Uniunii Europene cea de-a doua parte completată a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a sediului nou al Delegaţiei UE în Republica Moldova.
"Republica Moldova aparţine istoric, cultural şi ca sistem de valori spaţiului european. Moldovenii privesc cu multă speranţă şi încredere într-un viitor european pentru Republica Moldova şi cred în rezultatele benefice ale reformelor necesare pentru integrarea europeană.
Republica Moldova a întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum, dar guvernul pe care îl conduc este hotărât să recupereze întârzierile şi să accelereze procesele pentru a pune ţara noastră acolo unde îi este locul - în familia ţărilor libere, în familia ţărilor europene", a declarat Gavriliţa în cadrul ceremoniei, informează Agerpres.
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Janis Mazeiks, a declarat că a fost plăcut impresionat de rapiditatea cu care au fost oferite răspunsurile.
"Aceasta arată determinarea oamenilor din Republica Moldova să avanseze în relaţia lor cu Uniunea Europeană", a declarat el, precizând că informaţia prezentată va fi examinată de către Comisia Europeană, după care vor fi anunţaţi următorii paşi.
În 22 aprilie, premierul Natalia Gavriliţa i-a transmis ambasadorului Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, prima parte a chestionarului completat de aderare la UE. Gavriliţa a subliniat atunci că s-a lucrat intensiv la completarea chestionarului pentru a oferi o veste bună cetăţenilor înainte de sfintele sărbători pascale.
Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei, a declarat că durata războiului depinde de o simbioză între Kiev și Bruxelles, care poate fi accelerată prin declararea Ucrainei drept ”țară candidată” la UE.
”Victoria necondiționată” a Ucrainei împotriva Rusiei trebuie să fie asociată cu acceptarea acesteia de către Uniunea Europeană ca nou membru al blocului, a declarat Olga Stefanishyna, vicepremierul Ucrainei pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică.
”Este absolut clar, și este confirmat de noi și de liderii UE, că niciun viitor al Europei nu este posibil fără Ucraina”, a spus Stefanishyna, adăugând ”Și niciun viitor al Ucrainei nu este posibil fără Europa”.
Aderarea la UE face parte din ”victoria necondiționată” pe care Ucraina o consideră acum posibilă. Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News