Republica Moldova și Ucraina vor deveni state asociate ale Inițiativei celor Trei Mări / Iohannis, precizări

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Klaus Iohannis a spus că România va continua să fie alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic fără precedent, în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar și în construcția unui stat sigur și prosper, pentru toți cetățenii săi.

Președintele Klaus Iohannis este de părere că prioritatea momentului constă în obținerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina, conform Deschide.

În plus, acesta a făcut referire și la aprofundarea formatelor trilaterale consolidate sau lansate în ultimii ani. Este vorba de trilateralele România – Republica Moldova – Ucraina, dar și România – Polonia – Turcia, România – Polonia – Spania.

Republica Moldova și Ucraina, state asociate ale Inițiativei celor Trei Mări

În ceea ce privește stimularea cooperării în regiune, președintele Klaus Iohannis s-a referit și la Inițiativa celor Trei Mări – o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est. El a vorbit și despre accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice..

„În contextul geopolitic creat de războiul din Ucraina, Inițiativa a câștigat în relevanță și consider că trebuie să devină o platformă și mai importantă în consolidarea rezilienței regionale și europene. La Summitul din 6 septembrie, România are o serie de obiective, dintre care menționez reconfirmarea rolului Inițiativei de promovare a creșterii economice și a interconectărilor strategice, inclusiv prin consolidarea și rafinarea instrumentelor Inițiativei, şi redefinirea relației Inițiativei cu vecinătatea sa, reconfigurată geopolitic. Fără a anticipa deciziile care vor fi luate la Summit, se prefigurează și lărgirea Inițiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei și Republicii Moldova”, a spus președintele Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel