Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a transmis un mesaj important după ce Republica Moldova a primit statut de ţară candidat la Uniunea Europeană.
Sprijinirea Republicii Moldova în idealul ei de a adera la Uniunea Europeană este o datorie istorică şi morală pentru Coroana Română, susţine Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române.
"Regele Ferdinand şi Regina Maria, străbunicii mei, pot fi consideraţi în ţara-soră "părinţi" ai istoriei ei moderne, iar Regele Mihai, tatăl meu, este respectat şi admirat, în egală măsură de naţiune şi de autorităţile politice. Coroana Română este, totodată, un instrument de sprijin şi un depozitar de valori europene. În ultimele două decenii, Familia Regală a dezvoltat în Republica Moldova proiecte în educaţie, economie, învăţământ militar, cultură şi societate civică şi ştim cât de vibrante sunt, în această ţară, atât generaţia tânără, cât şi elita intelectuală. De fapt, o parte importantă a lor munceşte şi trăieşte în prezent în ţările UE, unde şi-a câştigat respectul şi încrederea comunităţilor de adopţie", a afirmat MS Margareta, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. .
Custodele Coaroanei şi-a exprimat "profunda încredere şi convingere că acum este momentul potrivit pentru a face din Republica Moldova o parte a familiei noastre europene de naţiuni demne şi sigure", scrie Agerpres.
Conform România TV, acest statut a fost acordat cu 522 de voturi pentru, iar la final europarlamentarii au aplaudat în picioare momentul istoric.
"A fost meritul excepţional al doamnei Maia Sandu, care s-a aşezat pe trendul ridicat de Ucraina, pentru a solicita şi pentru Republica Moldova statutul de candidat la UE. Este exact un moment istoric, pentru că România şi Republica Moldova în sfârşit se vor reunifica în interiorul Uniunii Europene.
Atenţie, să ne bucurăm, dar e un proces de lungă durată. Poate dura şi 15 ani, poate chiar mai mult. Ambele state sunt două state eşuate! Cu conflicte armate în interior, conflicte îngheţate, cum e în Transnistria, sunt multe lucruri care trebuie rezolvate. Sunt convins că vor reuşi, dar e nevoie de mulţi ani pentru proces. E bine că s-a deschis calea. Au primit statutul de candidat, vor avea fonduri de pre-aderare. E foarte important, mai ales pentru o economie atât de mică cum e Republica Moldova. Şi dacă ai lideri buni, cum e dna Maia Sandu, cum e dna Gavriliţă, au Radu Popescu, au lideri la Chişinău, Moldova poate merge mai repede decât Ucraina. E o ţară mai mică, cu o populaţie mai mică şi cu probleme care pot fi rezolvate mai uşor. Se va spune că în Moldova e o mare comunitate rusofonă. E adevărat, dar şi ţările baltice au o astfel de comunitate, chiar mai mare decât Republica Moldova, şi tot au intrat şi în UE şi în NATO", a punctat analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu