Republica Moldova va plăti, în septembrie, cu 25% mai mult decât în august pentru gazele naturale cumpărate din Rusia

Republica Moldova va plăti, în septembrie, cu 25% mai mult decât în august pentru gazele naturale cumpărate din Rusia - Foto Agerpres
Republica Moldova va plăti, în septembrie, cu 25% mai mult decât în august pentru gazele naturale cumpărate din Rusia - Foto Agerpres

Republica Moldova va plăti, în septembrie, cu aproximativ 25% mai mult decât în august pentru gazele naturale cumpărate din Rusia. 

Preşedintele companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunţat că holdingul rus Gazprom va livra gaze în septembrie la un preţ de peste 1.880 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În august, preţul gazelor era de aproape 1.460 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în iulie de 980 de dolari.

Potrivit vicepremierului moldovean, Andrei Spînu, Gazprom a confirmat că va livra cantitatea de gaze contractată în luna septembrie, însă nu se ştie dacă livrările vor continua şi în octombrie. Aproape tot gazul consumat de Republica Moldova provine din Rusia, scrie Rador.

Citește și - Lavrov amenință Moldova și spune că acțiunile împotriva militarilor ruși din Transnistria vor fi considerate un atac asupra Rusiei

Serghei Lavrov a spus că acțiunile împotriva forțelor de menținere a păcii din Transnistria vor fi considerate un atac asupra Federației Ruse. 

Orice acțiune care amenință securitatea armatei ruse în Transnistria va fi considerată un atac asupra Federației Ruse, a amenințat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, scrie Interfax.

"În ceea ce privește interesele noastre, trupele noastre de menținere a păcii sunt staționate acolo, grupul nostru militar este staționat acolo, care păzește cel mai mare depozit de muniții din Europa, din Kolbasna", a spus Lavrov joi, în timpul unui discurs la MGIMO.

"Și toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care va pune în pericol securitatea militarilor noștri va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse, așa cum a fost cazul în Osetia de Sud, când trupele noastre de menținere a păcii au fost atacate de Saakashvili" a mai spus ministrul rus. Vezi știrea aici!

Kremlinul are în gând să atace Republica Moldova. Lavrov le-a dat de înțeles moldovenilor că țara lor este următoarea pe listă

În cadrul unu clip publicat de Nexta, pe Twitter, Serghei Lavrov declară că „va face tot posibilul pentru a proteja populația de limbă rusă din Moldova și Transnistria”.

Sub același argument, Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în urmă cu 6 luni.

„Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov. Vezi mai mult AICI.

Lavrov: Rusia face totul pentru a se asigura că centrala nucleară Zaporojie poate funcţiona în siguranţă

Facem totul pentru a ne asigura că această centrală este sigură, că funcţionează în siguranţă. Şi că misiunea de acolo îşi îndeplineşte toate planurile, a afirmat Lavrov la un eveniment desfăşurat la Moscova, potrivit Agerpres. Totodată, Ministerul Apărării rus a transmis joi că situaţia de la centrală este dificilă, dar rămâne sub control deplin, după ce au apărut informaţii cu privire la desfăşurarea unor lupte în Enerhodar, oraş aflat în apropierea centralei.

Într-o declaraţie pe aplicaţia Telegram, Ministerul Apărării rus a susţinut că este în continuare pregătit să garanteze siguranţa delegaţiei AIEA la centrală, în pofida a ceea ce instituţia rusă a calificat drept eforturile Kievului de a perturba vizita.

Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat centrala în încercarea de a zădărnici vizita inspectorilor AIEA. Totodată, un oficial instalat de ruşi în oraşul Enerhodar, Aleksandr Volga, a declarat pentru agenţia de presă rusă de stat TASS că urbea nu avea joi curent electric, dar că nu există niciun motiv ca vizita planificată a inspectorilor AIEA să nu aibă loc. Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de forţele invadatoare ruse în martie. Centrala se află în apropierea liniilor frontului şi a fost ţinta a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, sporind temerile cu privire la un dezastru nuclear, notează Reuters, care adaugă că ambele tabere - Rusia şi Ucraina - s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel