Republicanii deja se pregătesc pentru a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale, în cazul în care Donald Trump va pierde.
Republicanii își pregătesc deja terenul pentru a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA de săptămâna viitoare, în cazul în care Donald Trump va pierde, prin inițierea unor procese timpurii ce acuză fără temei fraude electorale și prin publicarea unor sondaje partizane care îi supraestimează popularitatea, ceea ce ar putea face mai dificil pentru susținătorii săi să accepte că nu a câștigat, spun mai mulți experți și strategi veterani.
Avertismentele – venite din partea Democraților și a Republicanilor anti-Trump – apar în contextul în care americanii se pregătesc să voteze marțea viitoare în cea mai semnificativă competiție prezidențială din ultimele decenii. Majoritatea sondajelor arată că Trump este aproape la egalitate cu Kamala Harris, vicepreședinta și candidata Partidului Democrat, cei doi fiind extrem de apropiați în intențiile de vot din șapte state esențiale.
Totuși, suspiciuni au apărut în privința unei serii de sondaje recente, majoritatea efectuate în state-cheie de grupuri cu legături republicane, care indică în mare parte că Trump este în frunte. Proiecția unei creșteri susținute a sprijinului pentru Trump pe măsură ce se apropie ziua alegerilor a alimentat previziunile încrezătoare ale sale și ale susținătorilor republicani.
„Suntem în frunte, la mare distanță, în toate sondajele,” a declarat Trump la un miting din New Mexico, joi. „Nu pot să cred că e o cursă strânsă,” le-a spus el celor prezenți la un alt miting în Carolina de Nord, un stat esențial unde sondajele indică că el și Harris sunt la egalitate aproape perfectă.
Un raport intern trimis lui Trump de principalul său specialist în sondaje confirmă acest mesaj, Tony Fabrizio afirmând că poziția fostului președinte „la nivel național și în fiecare stat-cheie este SEMNIFICATIV mai bună azi decât era acum patru ani”.
Influencerii pro-Trump au contribuit, de asemenea, la impresia unei victorii inevitabile, publicând pe rețelele de socializare mesaje care citează oficiali anonimi ai Casei Albe, care ar prezice înfrângerea lui Harris. „Biden le spune consilierilor că alegerile sunt ‘decise și îngropate’ și a numit-o pe Harris o naivă,” a postat săptămâna aceasta conspiraționistul Jack Posobiec.
Potrivit unui studiu realizat de New York Times, grupurile de sondaj asociate GOP au publicat 37 de sondaje în ultimele zile ale campaniei, într-o perioadă în care instituțiile consacrate au redus sondajele. Toate, cu excepția a șapte, au indicat un avans pentru Trump, spre deosebire de sondajele nepartizane tradiționale, care au arătat un tablou mai variat – deseori cu Harris în avantaj, deși în limitele marjei de eroare.
Într-o ilustrație, un sondaj efectuat marțea trecută de Trafalgar Group – o organizație fondată de un fost consultant republican – îl dădea pe Trump cu un avans de trei puncte față de Harris în Carolina de Nord. Prin contrast, un sondaj CNN/SRSS realizat două zile mai târziu în același stat o plasa pe vicepreședintă cu un punct înainte.
Expertul în sondaje Nate Silver – care a declarat că „instinctul” său favorizează o victorie a lui Trump, dar în același timp a subliniat că oamenii nu ar trebui să se bazeze pe instinct – a pus sub semnul întrebării creșterea aparentă a fostului președinte într-un interviu acordat CNBC. „Oricine este convins de rezultatul acestei alegeri este cineva a cărui opinie ar trebui ignorată,” a spus el.
„În mod cert a existat o ușoară tendință favorabilă lui Trump în ultimele săptămâni. [Însă] aceste mici schimbări sunt eclipsate de incertitudine. Orice indicator ați alege, eu pot aduce contraexemple”, a completat acesta.
Democrații și unii experți în sondaje consideră că aceste sondaje comandate de conservatori au scopul de a crea o narațiune falsă despre o ascensiune de neoprit pentru Trump – narațiune ce ar putea fi folosită pentru a contesta rezultatul în cazul în care Harris câștigă.
„Republicanii introduc în mod clar, în mod strategic, sondaje în mediul informațional pentru a crea percepția că Trump este mai puternic. Motivația lor nu este neapărat să obțină un răspuns corect,” a declarat Joshua Dyck, de la Centrul pentru Opinie Publică al Universității din Massachusetts, pentru New York Times.
Simon Rosenberg, strateg democrat și blogger, a afirmat că această strategie urmează un tipar observat la alegerile pentru Congres din 2022, când o serie de sondaje favorabile republicanilor a creat așteptarea unui „val roșu” pro-GOP, care însă nu s-a materializat în ziua alegerilor.
„Aceste sondaje erau de obicei cu două, trei, patru puncte mai favorabile republicanilor decât sondajele independente și au avut efectul de a împinge mediile sondajelor spre dreapta,” a declarat el pentru MeidasTouch News.
„Nu trebuie să fim păcăliți din nou. Este esențial pentru efortul lui Donald Trump, dacă va încerca să trișeze și să anuleze rezultatele alegerilor, să aibă date care să arate cumva că el câștiga alegerile. Motivul pentru care trebuie să semnalăm acest lucru este că Donald Trump are nevoie ca, în ziua alegerilor, să aibă un set de date care să arate că era în frunte, astfel încât, dacă pierde, să poată spune că am trișat”, a completat Rosenberg.
Trump, care susține în mod fals că Joe Biden a furat alegerile din 2020, pregătește de asemenea terenul pentru a repeta acuzația prin mijloace legale.
La un miting în Pennsylvania, Trump a declarat că democrații „trișează” în stat, iar miercuri echipa sa de campanie a acționat în instanță împotriva oficialilor electorali din Bucks County, unde alegătorii care așteptau să depună voturi anticipate prin corespondență au fost respinși din cauza expirării termenului limită. Un judecător a ordonat ulterior extinderea votului anticipat cu o zi în acea zonă. Nu există dovezi privind o fraudă electorală la scară largă în Pennsylvania sau în alte state, iar cererea pentru votul prin corespondență este mare în parte datorită faptului că Trump însuși a încurajat votul anticipat.
Intentarea unor procese pentru a pretinde – fără dovezi – că a existat fraudă electorală face parte dintr-un tipar vechi al lui Trump de a contesta rezultatele alegerilor nefavorabile lui. După alegerile din 2020, echipa sa a deschis 60 de procese pentru a contesta rezultatele, toate fiind respinse categoric de instanțe.
Republicani anti-Trump și-au exprimat preocupări similare cu cele ale democraților în legătură cu acțiunile lui Trump. Michael Steele, fost președinte al comitetului național republican și critic al lui Trump, a declarat pentru New Republic că sondajele comandate de GOP erau manipulate în favoarea lui Trump.
„Găsești diverse modalități de a ajusta ponderea participanților, iar asta schimbă rezultatele pe care le vei obține,” a spus Steele. „Sunt manipulate din culise pentru ca susținătorii Maga să poată pretinde că alegerile au fost furate.”
Stuart Stevens, fost consilier al lui Mitt Romney, candidatul republican din 2012, și co-fondator al proiectului anti-Trump Lincoln Project, a declarat aceluiași site: „Strategia lor este de a face imposibilă certificarea alegerilor de către state. Iar aceste sondaje false sunt un instrument excelent pentru asta, deoarece astfel îi fac pe oameni să creadă că alegerile au fost furate.”
Sondajele favorabile lui Trump au influențat mediile de sondaje publicate de site-uri precum Real Clear Politics, care a inclus rezultatele în harta sa electorală proiectată pentru noaptea alegerilor, prezicând o victorie pentru fostul președinte.
Elon Musk, cel mai bogat susținător al lui Trump și un purtător de cuvânt neoficial, a publicat această hartă pentru cei 202 milioane de urmăritori pe platforma sa, X, afirmând: „Tendința va continua.”
Trump și Musk au promovat, de asemenea, platforme de pariuri online, care au întărit impresia unei creșteri pentru candidatul republican datorită pariurilor mari pe victoria sa, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu