rescEU: 540,5 milioane de euro, stocuri pentru urgențe chimice, biologice și nucleare

Sursa Foto - Ec.Europa.eu
Sursa Foto - Ec.Europa.eu

Stocul rescEU de 540,5 milioane EUR va include medicamente, echipamente și vaccinuri pentru tratarea persoanelor expuse acestor situații de urgență și a fost înființat cu Autoritatea de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență a Comisiei (HERA).

 

Ca parte a strategiei de stocare, Comisia dezvoltă, de asemenea, o rezervă de decontaminare care va include atât personalul, cât și echipamentele necesare pentru decontaminare după o expunere la agenți CBRN. 

Anunțul vine după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la lupte în jurul centralelor nucleare ale țării, riscând pagube care ar putea provoca eliberarea de radiații periculoase. Președintele Vladimir Putin a pus, de asemenea, în alertă arsenalul de rachete strategice al Moscovei, stârnind temeri de escaladare nucleară.

”Luăm măsuri concrete pentru a crește gradul de pregătire a Europei în fața potențialelor amenințări. Înființăm atât o rezervă de decontaminare, cât și un nou stoc de echipamente adaptate urgențelor chimice, biologice sau nucleare”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič. ”Scopul nostru este să oferim capacități de răspuns rapid pentru cetățenii noștri în cazul în care se produce vreodată o astfel de urgență.” a continuat el. 

Uniunea Europeană și-a mobilizat rezerva medicală rescEU pentru a procura tablete de iodură de potasiu, aproape 3 milioane de comprimate fiind livrate Ucrainei prin Mecanismul de protecție civilă al UE, a spus Comisia într-un comunicat, potrivit Politico.

rescEU - Operațiuni europene de protecție civilă și ajutor umanitar

În 2019, Comisia Europeană a modernizat Mecanismul de protecție civilă al UE și a creat rescEU pentru a consolida componentele gestionării riscurilor de dezastre ale UE. Acesta urmărește atât protejarea cetățenilor de dezastre, cât și gestionarea riscurilor emergente.

rescEU înființează o nouă rezervă europeană de resurse (”rezerva rescEU”) care include o flotă de avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, avioane de evacuare medicală, precum și un stoc de articole medicale și spitale de campanie care pot răspunde la urgențe sanitare.

UE dezvoltă, de asemenea, o rezervă pentru a răspunde incidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

UE joacă un rol cheie în coordonarea răspunsului la dezastre în Europa și nu numai. Dezastrele au afectat fiecare regiune a Europei în ultimii ani, provocând sute de victime și miliarde de daune infrastructurii și mediului.

Conflictul de pe continentul european, condițiile meteorologice extreme și amenințările emergente, precum COVID-19, au copleșit capacitatea statelor membre de a se ajuta reciproc, mai ales atunci când mai multe țări se confruntă simultan cu același tip de criză.

În astfel de cazuri, când statele membre solicită un impuls pentru a oferi un răspuns puternic la crize, UE oferă un nivel suplimentar de protecție, potrivit Europa.eu.

Prin rezerva rescEU, UE asigură un răspuns mai rapid și mai cuprinzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel