Respect, CCR sau Respect, Greblă?

val-valcu
val-valcu

Anunțul făcut de Toni Greblă, în noaptea de 21 mai, mi-a schimbat părerea despre  CCR. Presa a greșit, miercuri, preluând, ca oaia după oaie, o știre Agerpres. Ulterior, băsiștii au lăsat-o cum a a acăzut, îngropând informația sub un morman de texte nesemnificative. Presa anti-băsescu nu și-a revenit din șoc, nici acum, sau preferă să tragă știrea pe linie moartă, pe motiv că nu se fluieră ceea ce se uită.

Mă bucur că nu am nimerit prognoza, în editorialul de acum două zile. Mă așteptam ca decizia CCR, în cazul sesizărilor președinte-premier, să fie luată după încheierea campaniei electorale. Și fără presiunea vizitei lui Biden. Iată că judecătorii CCR au rupt pisica, în loc s-o arunce în frigider, până luni sau marți. Scuze.

Nu știu, însă,  dacă nu va apărea vreo erată, că s-au mai văzut cazuri.

Așa cum a explicat judecătorul Toni Greblă, avem două decizii înțelelpte, luate la timp.

În cazul sesizării lui Traian Băsescu, supărat că premierul Ponta nu-i contrasemnează decorațiile, Curtea a stabilit că nu e o problemă de constituționalitate. Această aparentă retragere este defapt o decizie tranșantă: premierul are dreptul să nu semneze (prevăzut, de altfel, în lege). Președintele nu poate folosi Curtea pe post de instrument anti-premier și nici nu are alte pârghii constituționale. Nu poate demite premierul (asta scrie în Constituție), nu poate trimite procurorii sau armata să-l oblige să semneze, nu-l ajută, iată, nici  judecătorii, care l-au anunțat că nu e treaba lor.

Citește și : CCR a tranșat disputa premier-președinte. Interpretare devastatoare pentru Băsescu

 

Prof. Constantin Pârvulescu atrăgea, de mult,  atenția că atunci când politicienii nu reușesc să negocieze (ăsta e stilul ultimului deceniu), alte instituții vin și îi arbitrează, căpătând mai multă putere. Uite că, în acest caz, judecătorii CCR nu au profitat. Ceea ce părea derobare (sau lașitate) este înțelepciune.

În ceea ce privește non-decizia legată de plângerea premierului, iarăși intrăm în normalitate. CCR nu judecă înainte, ci după o lege sau o hotărâre. Judecătorii au refuzat să se transforme în comentatori de tocșou. Aprecierea comportamentului prezidențial nu poate fi decât politică. Iar de politică se ocupă Parlamentul. Când Parlamentul va începe procedurile pentru suspendare, CCR va da un aviz consultativ: a fost sau n-a fost constituțională faza cu tricoul. Cei care cred că președintele a greșit intrând în campanie trebuie să înceapă suspendarea, chiar și în ultima zi de mandat. Dacă îi interesează Constituția, nu doar mandatul. Altfel, ce caută cu jalba la Curtea Constituițională?

O singură nedumerire mai am, după schimbarea de trend de la CCR. Cui să-i declar respect: celor 9, celor 5 la 4, sau doar lui Toni Greblă care a explicat decizia la ieșirea din sală, în locul lui Augustin Zegrean, care dădea declarații până acum?

PS: Până acum, o gafă a TVR l-a lăsat în ofside pe Ponta. Iată că și Agerpres, cu director pesedist, îi face bucata. Ferește-l, Doamne, de prieteni sau mai degrabă de subordonați!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel